Potřebujete:
4 řízky nebo kotlety z lososa
sůl
čerstvě namletý pepř
2 lžíce olivového oleje
4 malé snítky čerstvého tymiánu
4 stroužky česneku
1 vejce
1 dcl olivového oleje na česnekovou omáčku
1 citron
1 kg zeleného chřestu
špetka cukru
Postup:
- Řízky nebo kotlety z lososa osolte a opepřete. Velký talíř potřete půlkou lžíce olivového oleje, rozložte na něj lososí maso, pokapejte je druhou půlkou lžíce oleje, ozdobte snítkou tymiánu, zakryjte fólií a nechte minimálně půl hodiny uležet v lednici.
- Česnek oloupejte, nahrubo nasekejte a s celým vejcem najemno rozšlehejte v mixéru. Do směsi pomalu přilévejte olej a neustále šlehejte. Česnekovou omáčku důkladně okořeňte trochou nastrouhané citronové kůry, citronovou šťávou, solí a čerstvě namletým pepřem.
- Chřest omyjte a dřevnaté konce odřízněte. Pak ho podélně rozpulte, dejte do vařící, lehce osolené a oslazené vody a vařte 4–6 minut do poloměkka.
- Lososa bez snítky tymiánu opékejte z každé strany 2 minuty na grilovací pánvi nebo pod grilem v troubě. Ještě jednou jej lehce osolte a opepřete a upravte na talíři s okapaným chřestem, česnekovou omáčkou a tenkými plátky citronu.