Potřebujete:
4 polotuhé hrušky
200 g sýra gorgonzola
1 balení krémového smetanového sýra Almette bez příchuti
7 dl polosuchého červeného vína
100 g krupicového cukru
2 lžičky škrobové moučky
3 hvězdice badyánu
2 kousky celé skořice
vlašské ořechy na ozdobení
Postup:
- Omyté hrušky rozkrojte podélně na půlky a lžičkou opatrně vykrojte jádřince tak, abyste vytvořili malý důlek. Do vyššího hrnce nebo kastrolu nalijte víno, přidejte cukr, skořici a badyán a přiveďte k varu. Vložte půlky hrušek a povařte je 2 minuty. Pak je odstavte z ohně a nechte vychladnout nejlépe do druhého dne (hrušky musí zůstat stále potopené). Druhý den hrušky sceďte.
- V trošce slitého ochuceného vína rozmíchejte škrobovou moučku a zbylé víno přiveďte k varu. Vmíchejte do něj rozmíchaný škrob, krátce povařte do zhoustnutí a nechte vychladit.
- Gorgonzolu rozdrobte a rozmíchejte v misce s krémovým sýrem. Touto směsí naplňte odkapané hrušky, každou ozdobte ořechy a rozdělte je na dezertní talířky. Podlijte je trochou vychlazené vinné omáčky a podávejte s čerstvě upečenou bagetou. Podávejte s polosuchým bílým vínem.