Doba přípravy: 35 minut
Suroviny na 4 porce:
3 červené masité papriky
5–6 hruškovitých (podlouhlých soudkových) rajčat
3 lžíce olivového oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžička mleté papriky
3 hrnky zeleninového vývaru
2 lžičky citronové šťávy
2 snítky petrželky
sůl
pepř
crème fraîche na ozdobu
Postup:
Předehřejte troubu na 200 °C. Papriky rozpulte, vykrojte z nich jádřince a řezem dolů je položte na plech s pečicím papírem. Vložte je do trouby. Papriky pečte asi 8 minut, dokud jejich slupky nezčernají a nenaskáčou na nich puchýře. Pak je z trouby vyndejte a nechte zchladnout. Papriky oloupejte, pokrájejte a vložte do misky. Ve vařící vodě spařte rajčata a oloupejte je.
V hrnci nebo kastrolu rozpalte olej a orestujte na něm nakrájenou cibuli asi 5 minut doměkka. Přisypte nasekaný česnek a míchejte 1–2 minuty, dokud nezačne sklovatět. Přidejte nakrájenou papriku (i se šťávou, kterou pustila), pokrájená oloupaná rajčata a mletou papriku. Přiveďte k varu a na mírném plamenu vařte a míchejte 3 minuty.
Zeleninovou směs rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Zalijte vývarem, citronovou šťávou a prohřejte, vařit už nemusíte. Podle chuti osolte a opepřete. Servírujte do misek nebo hrníčků a ozdobte obláčkem crème fraîche a nasekanou petrželkou.
Tip: Místo crème fraîche můžete použít hustý tučný jogurt.