Doba přípravy: 30 minut, 50 minut dušení
Suroviny na 4 porce:
5–7 velkých zralých červených rajčat
2 cibule
3 stroužky česneku
1 hrnek olivového oleje extra virgin
500 g zadního hovězího či roštěnky
2 bobkové listy
500 ml červeného vína nebo sherry
špetka muškátového oříšku
sůl
pepř
Postup:
- Rajčata spařte a oloupejte. Pokrájejte je na malé kousky a i se šťávou uchovejte v misce. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno.
- V kastrolu rozpalte olej a vložte do něj maso v celku (či ve větších kusech). Orestujte je ze všech stran dohněda (asi 10 minut), přidejte cibuli s česnekem a ještě krátce orestujte. Přikryjte poklicí a 10 minut duste.
- Přidejte pokrájená rajčata, bobkový list, víno, 1/2 sklenice vody a špetku muškátového oříšku. Přikryjte a nechte vařit 40 minut. Občas zkontrolujte, popřípadě podlijte vodou.
- Když je maso měkké, osolte ho, opepřete a duste dalších 10 minut.
- Před podáváním maso vyjměte, nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou a chlebem nebo s vařenými bramborami.
Tip: Pro rychlejší výsledek můžete použít tlakový hrnec. Potom však nezapomeňte do jídla přidat víc vody.