Doba přípravy: 30 minut
Suroviny na 10 porcí:
2 kg brambor na salát
1 bílá cibule
500 g kyselejších jablek (např. Granny Smith)
citron
1 lžíce oleje
2 lžíce octa
sůl
pepř
cukr
1 kelímek plnotučné hořčice
Postup:
- Brambory uvařte ve slupce a ještě teplé je oloupejte a nakrájejte – nejprve je rozkrojte na půl, poté na plátky. Cibuli nakrájejte najemno. Přendejte ji do sítka a ponořte na 10 vteřin do vroucí vody, aby se trochu spařila. Asi 150 ml této vody si nechte stranou, ještě ji využijete při přípravě zálivky.
- Jablka oloupejte, nakrájejte na menší nudličky a pokapejte šťávou z citronu, aby nezhnědla. V míse rozmíchejte olej, ocet, sůl, pepř a cukr (dle chuti) a přidejte vodu ze spařené cibule. Touto zálivkou přelijte brambory, přidejte k nim nakrájená jablka, cibuli a vše promíchejte s plnotučnou hořčicí. Salát je možné podávat jak teplý, tak studený.