Doba přípravy: 10 minut, 3 a 1/2 hodiny pečení
Suroviny na 1 bochník:
250 ml vlažné vody
150 g bílého jogurtu
3/4 lžíce balzamikového octa
300 g celozrnné pšeničné jemně mleté mouky
100 g chlebové žitné mouky
100 g tmavé chlebové pšeničné mouky
1/2 lžíce soli
1 lžička cukru
2 lžíce chlebové kořenicí směsi (prodává se jako „chlebové koření“, lze je nahradit kmínem a černuchou)
2 lžičky sušeného droždí
Příprava v domácí pekárně:
- Do nádoby v domácí pekárně nalijte tekuté přísady a pak postupně přisypávejte suché ingredience.
- Pokud má vaše pekárna program „jogurtový chléb“, zvolte jej. V opačném případě vyberte pečicí program v délce 3 a 1/2 hodiny (většinou je tento program označen jako základní).
Příprava v troubě:
- V misce smíchejte vodu s jogurtem a balzamikovým octem. Do velké mísy nasypte oba druhy mouky, sůl, cukr, koření a droždí. Přilijte tekuté suroviny a vařečkou vše promíchejte. Pak těsto dobře prohněťte rukama na pomoučeném válu.
- Těsto vraťte do mísy, překryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout. Poté vytvarujte na plechu vyloženém pečicím papírem a posypaném moukou bochník, nožem ho nařízněte, aby se dobře propekl, a nechte ho ještě půl hodiny kynout.
- Troubu rozehřejte na 200 °C. Bochník potřete osolenou vodou a vložte do trouby. Pečte 10 minut a pak snižte teplotu na 180 °C. Dopečte ještě 30 minut. Hotový chleba by měl znít při poklepání na spodní stranu dutě.