Doba přípravy: 60 minut + doba na vykynutí těsta, 40 minut pečení
Suroviny na 10 porcí:
30 g droždí
100 g cukru krystalu
700 g hladké mouky
350 ml mléka
130 g másla
4 vejce
500 g měkkého tvarohu
rozinky (nechte je přes noc namočené ve vodě nebo v rumu)
nastrouhaná citronová kůra
asi 20 g moučkového cukru do tvarohu + další na pocukrování koláčků
200 g povidel
rum
200 g másla na potírání při překládání těsta
2 žloutky na potření
Žmolenka:
120 g másla
100 g hladké mouky
150 g cukru krupice
Postup:
- Z droždí, trochy cukru, mouky a mléka si připravte kvásek. Než vzejde, můžete si připravit tvarohovou náplň: Tvaroh smíchejte s rozinkami (množství není přesně určeno – někdo jich má rád víc, jiný naopak), přidejte nastrouhanou kůru z 1 citronu a doslaďte moučkovým cukrem (opět záleží, jak moc sladkou chcete náplň mít). Povidla bývají někdy příliš hustá, takže je můžete zředit zhruba 1 lžící rumu.
- Vzešlý kvásek přidejte ke zbytku mouky, vmíchejte do ní i mléko, máslo, vejce a cukr. Suroviny spojte v tvárné těsto, rozválejte ho válečkem, potřete máslem a složte. Toto několikrát zopakujte (vždy po 20 minutách) a nakonec těsto nechte při pokojové teplotě odpočívat, aby vykynulo.
- Žmolenka: Veškeré suroviny na ni smíchejte a prsty vytvořte drobivou posypku.
- Vykynuté těsto opět vyválejte a nakrájejte ho na čtverečky o velikosti dlaně. Plňte je sladkým tvarohem s rozinkami. Pečlivě náplň zabalte a pokládejte na plech spojem dolů. Nahoře palcem promáčkněte důlek a naplňte ho povidly (lépe vám to půjde pomocí cukrářského sáčku). Nakonec koláčky potřete rozšlehanými žloutky a posypte žmolenkou. Pečte prvních 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C, dalších 30 minut při 150 °C. Hotové koláče pocukrujte.