NOVÁ Vlasta 6/2020

10. 2. 2020

Rozhovor: Talenty herečky, zpěvačky a akrobatky můžete obdivovat hlavně v představeních nového cirkusu La Putyka. Vznáší se vzduchem při krkolomných akrobatických výstupech a vám se tají dech. „Mám vysoké cíle, odmala jsem chtěla být kosmonaut, úplně vážně, fakt, až v průběhu gymplu mě začalo lákat stát se herečkou. Dala jsem si přihlášku na vojenskou školu na pilota a na DAMU, kam mě šťastným hnutím osudu na první dobrou vzali. Tak jsem si řekla, že tím je to zpečetěné, budu herečka! a přemýšlela jsem, čím bych se dokázala odlišit, jak zúročit zajímavé schopnosti a umět něco, co neumí každý“, říká v rozhovoru.

Téma: Taky jste si toho už všimli, že se do vdávání hrnou i ženy, kterým je skoro padesát, nebo dokonce i více, a hrdě se k tomu hlásí? Ještě před třiceti lety se starší nevěsta za ten krok spíše styděla a na veřejnosti o tom raději nemluvila, natož aby uspořádala pořádnou veselku podle svého gusta. Rychlovka na úřadě, svědci, prstýnek, žádné štráchy s šaty – hlavně ať to máme za sebou. Dřív padesátiletá nevěsta byla rarita, dnes se s nimi roztrhl pytel. Doba tomu samozřejmě nahrává. Ženy jsou jiné než dřív. Jsou sebevědomější, energičtější, vědí, co chtějí a dokážou jasně říct, po čem touží.

Výročí: Divá Božena Němcová. Nejzásadnější autorka české ženské literatury se narodila před 200 lety. Vytrvale bojovala za naplnění vlastního snu, ve své době výjimečně odmítala tradiční roli a v zármutku napsala své nejsilnější knihy.

Vaření: Zimní vitaminy dodá čerstvá zelenina ze zahrádky. Co se dá sklízet celou zimu? Kadeřávek a kapusta! Nemáte-li je na zahradě, kupte je a vařte s našimi recepty.