Vlasta 27/2020

1. 7. 2020

Rozhovor: Pár let to vypadalo, že se Lada Vyvialová k módnímu návrhářství už nevrátí. Z lásky se přestěhovala zpět do podhůří Beskyd, porodila čtyři děti a začala navrhovat interiéry. Pak přišel objev nanomateriálu, Lada založila vlastní studio a už šest let navrhuje nano oblečení v Příboru. „Naprosto respektuju, co lidé nosí, a umím si přečíst, co tím o sobě říkají. Kdyby jen věděli, co všechno dávají najevo svým oblečením! Kdysi hodně dávno jsem si říkávala: „Jak je možné, že si člověk oblékne to, co mu evidentně nesluší nebo co se k sobě absolutně nehodí?!“ Teď už nehodnotím, jestli je to dobré, nebo špatné. Spíš to vnímám jako nějaký signál od toho člověka,“ říká v rozhovoru.

Téma: Najít obraz ženy malířky ve světových galeriích se rovná hledání jehly v kupce sena. Proslulá Národní galerie v Londýně má ve svých sbírkách kolem 2300 obrazů, ale jen u 21 z nich je uvedena jako autorka žena. V sekci věnované impresionistům jsem našla Berthe Morisot, mezi francouzskými umělci Louise Élisabeth Vigée Le Brun, v italské sekci pak Artemisii Gentileschi. Ani v bibli milovníků umění World History of Art od Hugha Honoura a Johna Fleminga, detailním tisícistránkovém přehledu historie umění, není mnoho ženských jmen. Bohužel i současní historici umění ve svých knihách zmiňují převážně muže. Opravdu se v minulosti ženy umění profesionálně nevěnovaly? Proč je neznáme?

Muž Vlasty: Ondřej Pivec patří mezi bohem políbené muzikanty, kterým se tleská v Evropě i v Americe. Jazzový varhaník a držitel ceny Grammy se z nuly vypracoval až na vrchol a poděkovat za to může nejenom svému talentu a pracovitosti, ale i odvaze posouvat hranice. Nehledě na překážky. „Když jsem do Států dorazil, neuměl jsem dokonale jazyk ani nerozuměl mentalitě místních lidí. Nikoho jsem neznal a nikdo neznal mě. Prorazit tuhle bariéru mi trvalo skoro dva roky. Neměl jsem moc práce, žádnou přítelkyni. Občas to bylo krušné. Vnitřně jsem se ale odmítl smířit s představou, že bych to nezvládl,“ říká v rozhovoru.

Krása: Olej už dávno nepatří jen do kuchyně. V posledních letech ovládly oleje svět kosmetiky. Dokonce i té letní. Jestli jste je v drogériích dříve míjeli, teď už nebudete. Zjistili jsme pro vás všechno, co jste o nich potřebovali vědět.

Retro story: 100 let uplyne v příštích dnech od narození nedostižné herečky Dany Medřické. Její příběh, kariéru i lásky připomínáme i v unikátních fotografiích.

Vaření: Pozor, pozor! Hrozba zavařovací epidemie. Našli jsme nejlepší recepty na okurky, čatní, pickles i džemy.