Vlasta 28/2020

8. 7. 2020

Violoncellistka Petra Malíšková se věnuje hudbě, je členkou FOK, ale také vyučuje, režíruje, produkuje… a vychovává sama dceru. Jenomže ani ženám se širokým záběrem a obdivuhodnou výdrží se nevyhýbají rány osudu a Petra byla ochotná mluvit o nich s překvapivou otevřeností. „Říká se, že deset tisíc hodin z vás udělá špičku v každém oboru, ale takové číslo jsme my všichni překonali už během studií. Ale nestěžuju si, situace v pražských orchestrech je stále mnohem příznivější než v těch mimopražských. Kromě práce v FOK učím cellisty na hudební škole a v létě na mistrovských kurzech, hraju ve smyčcovém kvartetu, věnuju se i jiným žánrům, v neposlední řadě jsme s kamarádem, skvělým zvukařem a producentem, Michalem Pekárkem založili produkci na nahrávání filmové hudby. Je toho hodně a jak jsou to různé světy, zjistila jsem, že je pro mě trochu vyčerpávající neustále přepínat – umět pustit z hlavy to, co jsem dělala před chvílí, a být zase naplno v tom dalším. Výhodou je, že se nenudím. Ale na prvním místě je pro mě hlavně rodina.“

Téma: O samoživitelkách je v posledních letech slyšet čím dál častěji. Konečně! Následkem pandemie se více než 60 % z nich ocitlo v horší finanční situaci, třetina si musela vzít půjčku. Nejvíc postižené jsou paradoxně ty, které pracují a před krizí byly na státu nezávislé. Velké téma aktuální Vlasty.

Příběh: Češka Sabina Addailamy žije ve válkou zmítaném Jemenu. Už rok tam provozuje malou vývařovnu za peníze od (nejen) českých dárců. Díky spolku Pomůžu jak můžu, který založila s českými kamarádkami, tak dostávají ženy a děti uvízlé v hlavním městě Sana’a teplé jídlo. Ženy, které zůstaly bez mužů zabitých ve válce, přišly z menších měst, kde ztratily domov i práci, a živoří ze dne na den.

Recepty: Nejlepší nanuky jsou ty, které si připravíte sami doma. Když máte dobrý recept. A nejlepší recepty jsou ty z Vlasty.