Vlasta 32/2020

5. 8. 2020

Golf se hraje tělem i hlavou: Profesionální golfistka Klára Spilková odpálila svůj první míček ve čtyřech letech, ve čtrnácti se stala nejlepší českou golfistkou a úspěšně pokračuje v kariéře. Život trávený na golfových hřištích po celém světě může působit pohádkově, ale i tahle mince má dvě strany: „I když to tak možná nevypadá, živit se golfem je pěkná dřina,“ říká.

S golfem jste začínala ve čtyřech letech, to mi přijde hodně brzo.

To bylo tak, naši dali napřed bráchu na basket, ale ukázalo se, že není úplně týmový hráč, tak pro něj hledali nějaký individuální sport. A jednou přišel ze školy, že kamarád hraje golf a že by to moc chtěl taky zkusit, bylo mu osm, mně čtyři. Naši byli rádi, golf se jim zamlouval, a tak jsme to jeli na Karlštejn vyzkoušet. Já si to celé moc nepamatuju, ale co si fakt pamatuju, což je dost zvláštní, jak jsem odpálila ten úplně první míček.

Bavilo vás to už od začátku?

Hrozně moc. Chodívali jsme hrát a pak mě v šesti naši vzali do krytého golf klubu, kde normálně brali od osmi – měla jsem předvést odpal a pak jsem odpalovala pořád, nemohli mě odtamtud dostat. Když táta viděl, že mě to strašně baví, a asi mi to snad i jde, věnoval mi neskutečně času, vozil mě na tréninky a zajišťoval všechno okolo. Byla jsem na golfu každý den, někdy i dvakrát denně. Odvezl mě tam a po práci pro mě zase přijel, máma nám zajišťovala zázemí. Sice mi to šlo, ale bez téhle obrovské podpory a všeho času a ježdění bych nikdy nebyla, kde jsem.

Tatínek o vás řekl, že jste houževnatá a máte dobrou psychiku, ale také že jste měla dvě puberty a jste hodně tvrdohlavá.

My máme takovou pozoruhodnou rodinu, kde si člověk holt musí prosadit to svoje, což je ale zároveň užitečné umět i ve sportu, aby byl člověk houževnatý, víc individualistický a uměl jít jak proti zdi, tak dopředu. Mě i bráchu naši podporovali, ať děláme, co nás baví, ale hlavně ať to děláme pořádně.

Jaké schopnosti a předpoklady musí mít dobrá golfistka?

Obecně dobrou motoriku, umět se pohybovat a nakládat s tělem, které musí chápat a zpracovávat pokyny hlavy, to je hodně důležité. To mám, myslím, trochu od přírody, ale zároveň, jak hraju odmalička, tak jsem tyhle schopnosti hodně vybudovala a zesílila a můžu díky nim dělat i spoustu jiných sportů. Taky je potřeba mít dynamiku, protože do míčku potřebujete bouchnout tak, aby letěl daleko, a hlavně vytrvalost, abyste těch osmnáct jamek obešla.

Golf nehraju, ale myslím, že to není zas tak nepřekonatelná dálka...

Když po hřišti chodíte denně iks týdnů v kuse, nachodíte trasu jak z Prahy do Brna a zpátky! Taky je důležité říct, že na jednu stranu denně trénuju, na druhou stranu golf neznamená jen odpalování míčků, ale i cvičení mysli, je potřeba na sobě pracovat stejně intenzivně i vnitřně. Na vrcholové úrovni máme natrénováno tisíce hodin odpálených míčků, ale stejně tak záleží na vnitřním nastavení. Golf se hraje stejně tělem jako hlavou, psychologie hráče je hodně rozsáhlé a důležité téma.

Jak s psychikou pracujete vy?

Od třinácti let chodím k psycholožce, naučila mě věci sdílet, vnitřně zpracovávat a mapovat, co se ve mně děje. Taky jsem začala asi před čtyřmi lety meditovat, což dělám ráda, naplňuje mě to a propojuje s něčím vyšším, meditace mi hodně pomohly. Na vrcholové úrovni musí být člověk vnitřně dobře poskládaný.

Jak jste přežila karanténu, nechyběl vám golf?

Já se na karanténu tak nějak vyladila, i na to, že po dlouhé době nemusím chvilku golf hrát, dokonce jsem neměla ani špatné svědomí a spíš se mi trochu ulevilo, že když jsou golfová hřiště zavřená, konečně nic nemusím a můžu si dát chvilku oraz! Vlastně to bylo docela hezké, ale vyšlo to akorát, po delším čase bych zaručeně začala být nervózní. Takže jsem si odpočinula a těšila se zpátky na hřiště.

Celý rozhovor s Klárou Spilkovou najdete v aktuálním vydání časopisu Vlasta.

Rozhovor: Máte rádi poezii? Zuzana Gabrišová sestavila antologii českých básnířek posledních 150 let. Kniha Milá Mácho představuje téměř 200 autorek.

Kosmetika: Válení povoleno! Kosmetické zázraky díky kamennému válečku? Jak ho správně používat a jaké tahy vás zaručeně omladí.

Móda: Hvězdou na pláži. Co musíte mít a jak to nosit. Slamák, žabky, pareo a knihu!

Psychologie: Nepřehlížejte své emoce! Nevyplácí se to! Máte právo cítit, prožívat být smutní, vztekat se, litovat se…

Vaření: Divoké chutě Mexika. Jednou vyzkoušíte a neodoláte. Úžasné tacos, nachos, quesadilly, tortilly i báječné pálivé salsy.

Hobby: Bylinky na léto. Co zabere na hmyzí bodance, co na zkažený žaludek nebo kocovinu a co nás zkrášlí.

Cestování: Prázdné Řecko na vlastní kůži. Proč se tam vydat.