Vlasta 34/2020

19. 8. 2020

Rozhovor: Slovenská herečka Zuzana Kronerová sice tvrdí, že prokrastinace je její rodná sestra, ale není to pravda – vidět ji můžeme hned na pěti českých scénách, z toho na jedné z nich má právě premiéru. Dcera Jozefa Kronera a Terézie Hurbanové-Kronerové je stejně jako její rodiče nakažená divadelním bacilem. A věrná je nejenom své profesi… se svým mužem už strávila pěkných šestatřicet let. „Zkrátka herce jsem si nevzala. Svého muže jsem poznala v nadmořské výšce tisíc metrů na chalupě ve Slovenském rudohoří. Bylo mi třicet let, na tehdejší poměry jsem byla stará panna za zenitem. Svatba pak přišla o dva roky později. Nijak mě to netrápilo, do té doby jsem na manželství zralá ani nebyla,“ říká. Co si myslí o současné vlně rozvodů, jak vzpomíná na divadelní dětství a co prozradila o spolupráci s Evou Holubovou, coby režisérkou?

Téma: Státní jesle byly před několika lety redukovány a rušeny a jejich roli přebrala soukromá zařízení – s podporou státu a EU vznikly tzv. dětské skupiny. Jakkoliv se to zdá jako námět absurdní frašky, z dětských skupin budou během následujících čtyř let opět jesle. Nejde ale jen o změnu názvu. Nový zákon současné provozovatele institucí, které pečují o děti od jednoho roku, staví před řadu nepříjemných problémů. Jak finančních, tak personálních.

Móda: Letní šátkovaná. V horkém počasí s občasnou bouřkovou sprchou účes jen stěží vydrží celý den. Šátek nebo čelenka mohou mnohé zachránit. Umíte je nosit?

Psychologie: Vidíte svět moc černě? A chtěli byste to změnit? Dá se to natrénovat. Dokonce na to máme návod. Je třeba hledat a podporovat ty veselejší a hezčí stránky života, radovat se z věcí, které vám připadají samozřejmé, a vnímat a vědomě prožívat pozitivní emoce.

Recepty: Své letní hity z domácích kuchyní představuje redakce Vlasty. Zkuste kedlubnovou polévku nebo špízy s estragonem a s mangovou salsou.