Hodila by se vám dvě luxusní křesla z ratanu jen za jednu SMS?

Soutěže 11. února 2013

Bodejť by se nehodila, protože ratan je jeden z nejhezčích přírodních materiálů. A křesla z něj jsou doslova nadčasová, hodí se jak do moderního, tak do starožitného interiéru.

Jestli vám není úplně jasné, co to ten ratan je, tak si to pojďme ujasnit. Je to palma, ale děsně dlouhá palma! Až sto osmdesát metrů! Neuvěřitelné. Má ale tenoučký kmínek, takže se opírá o okolní stromy, po kterých se šplhá asi jako vinná réva. A používá k tomu děsné ostny, kdybyste je viděli, okamžitě byste začali litovat lidi, kteří ratan sklízejí.

Ratanové porosty pak tvoří neproniknutelnou houštinu. Ratan připomíná bambus, ale má stonek plný a hodně pevný (teda většina druhů). Kde roste? V tropech, hlavně v Indonésii, na Borneu, a ostrově Velkých Sund – Sulawesi a ostrově Malých Sund - Sumbawa. Zbytek produkce ratanu připadá na Jávu, Filipíny, Bangladéš, Srí Lanku a Malajsii.

Používá se k ledasčemu, třeba k výrobě holí pro tělesné tresty na některých ostrovech. Myslím, že bychom si nějaké hole do Česka měli také přivézt, ale to by bylo na jiný článek. Nás zajímají ta křesla, tedy nábytek. Pro ten se ratan používá pro: nízkou hmotnost, velkou pevnost, snadnou zpracovatelnost a odolnost proti povětrnostním vlivům.

Už máte chuť soutěžit? Můžete hned, nebo až do 28. února, a to třeba každý den. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku a ze všech správných odpovědí doručených pomocí SMS vzejde vítěz, který odpoví jako 2000. v pořadí. Otázka zní:

Svátek sv. Valentýna se slaví:

a) 14.2. – pošlete SMS ve tvaru: DAZVALENTYNmezeraA

b) 7.2. – pošlete SMS ve tvaru: DAZVALENTYNmezeraB

c) 10.2. – pošlete SMS ve tvaru: DAZVALENTYNmezeraC

Váš tip zasílejte pomocí SMS na tel.: 900 11 09. Cena jedné SMS je 9 Kč včetně DPH. Podrobnosti o soutěži najdete na https://www.vlasta.cz/souteze/2013/2/1/clanky/velka-valentynska-soutez/.