TEST: Zabíjíte své vztahy kvůli (pod)vědomému pocitu viny?

Psychologie 5. 7. 2016

Otestujte se, jak dokážete zacházet s pocity viny v každodenní rutině. Představte si, že jste se ocitla v popisované situaci a z navržených možností vyberte tu, která se podobá vašim myšlenkovým pochodům nebo pocitům.

rozsudek
foto:

VAŠE VÝSLEDKY

PŘEVAŽUJÍ ODPOVĚDI A: OVLÁDAJÍ VÁS POCITY VINY

Provinilost je vaše druhá přirozenost a každodenní chleba. A moc dobře znáte neodbytné myšlenky, které vás týrají a pořád nutí vracet se k tomu, co jste řekla (nebo naopak neřekla), co jste udělala špatně a co určitě udělat nestihnete. Stop. Sice jste opravdu mohla předvídat, že centrum města bude ucpané a vy nestihnete přijít včas, ale horšího člověka to z vás nedělá. Příště se poučíte. Ale musíte také počítat s tím, že svět je nepředvídatelný a některé věci zkrátka neovlivníte, tudíž za ně nenesete zodpovědnost. Pokud vás týrá, kolik toho nestíháte doma nebo v práci a přičítáte to pouze vlastní nemožnosti a neschopnosti, zkuste se zamyslet, zda není na čase rozdělit pravomoci.

PŘEVAŽUJÍ ODPOVĚDI B: S POCITEM VINY UMÍTE ŽÍT

Vaše výhoda je, že každodenní situace, byť i ty trochu vyhrocenější, dokážete vnímat s patřičným odstupem. Je to pro vás přirozené, tak asi netušíte, kolika lidem to dělá problém. Znáte moc dobře své limity a dokážete si přesně stanovit hranice: toto je moje zodpovědnost, toto už nikoli. Jen je dobré skutečně zůstat na této zdravé cestě a nevydat se extrémním směrem: nic se mě netýká, za to mohou ostatní. Zvláště pokud jste při vyplňování testu zjistila, že nemáte vůbec problém sklouznout ke lži nebo bohapustému vymlouvání ve chvíli, kdy vás skutečný stav věcí nějakým způsobem ohrožuje.

Jak s nepříjemnými pocity pracovat? Přejděte na další stránku!