Bramborový páj s hroznovým vínem: Netradiční ale výborný dezert

Vaření a recepty 7. března 2020

Suroviny na tenhle koláček vám opravdu nedají moc shánění. Brambory určitě ve spíži máte.

Bramborový páj s hroznovým vínem

Potřebujete:

170 g polohrubé mouky

100 g vařených oloupaných brambor

100 g tuku

50 g cukru

špetku soli

mouku na vál

tuk na vymazání formy

Náplň:

250 g vařených oloupaných brambor

200 g hroznového vína

100 g pomazánkového másla

3 vejce

75 g cukru

0,5 dl smetany

1/2 balíčku čirého dortového želé v prášku

špetku soli

Postup přípravy:

  1. Do mísy nasypte mouku a cukr, přidejte měkký tuk, sůl a prolisované brambory a vypracujte tuhé těsto. Zabalte ho do fólie a uložte v chladničce.

  2. Pomazánkové máslo důkladně vyšlehejte s cukrem, smetanou a vejci. Po částech přimíchejte prolisované brambory a špetku soli a vymíchejte dohladka.

  3. Odleželé těsto rozválejte na pomoučeném válu na kulatý plát silný asi 2 mm a opatrně ho pomocí válečku přeneste do vymazané kulaté formy. Těsto dobře přimáčkněte na dno i stěny formy, na několika místech ho propíchejte vidličkou a dejte péct do trouby vyhřáté na 220 °C. Když těsto zbělá, snižte teplotu na 150 °C a těsto dopečte do světle zlatavé barvy.

  4. Upečený korpus nechte částečně vychladnout, pak ho naplňte připravenou směsí a dále pečte při 150 °C. Po 20 minutách teplotu snižte na 110 °C a pečte ještě asi hodinu, dokud není náplň po celé ploše při zatlačení prstem stejně pružná. Páj nechte zchladnout (nejlépe do druhého dne), pak ho poklaďte půlkami kuliček hroznů, potřete želé připraveným podle návodu na obalu a nechte ztuhnout.