Bramborový páj s hroznovým vínem
Potřebujete:
170 g polohrubé mouky
100 g vařených oloupaných brambor
100 g tuku
50 g cukru
špetku soli
mouku na vál
tuk na vymazání formy
Náplň:
250 g vařených oloupaných brambor
200 g hroznového vína
100 g pomazánkového másla
3 vejce
75 g cukru
0,5 dl smetany
1/2 balíčku čirého dortového želé v prášku
špetku soli
Postup přípravy:
Do mísy nasypte mouku a cukr, přidejte měkký tuk, sůl a prolisované brambory a vypracujte tuhé těsto. Zabalte ho do fólie a uložte v chladničce.
Pomazánkové máslo důkladně vyšlehejte s cukrem, smetanou a vejci. Po částech přimíchejte prolisované brambory a špetku soli a vymíchejte dohladka.
Odleželé těsto rozválejte na pomoučeném válu na kulatý plát silný asi 2 mm a opatrně ho pomocí válečku přeneste do vymazané kulaté formy. Těsto dobře přimáčkněte na dno i stěny formy, na několika místech ho propíchejte vidličkou a dejte péct do trouby vyhřáté na 220 °C. Když těsto zbělá, snižte teplotu na 150 °C a těsto dopečte do světle zlatavé barvy.
Upečený korpus nechte částečně vychladnout, pak ho naplňte připravenou směsí a dále pečte při 150 °C. Po 20 minutách teplotu snižte na 110 °C a pečte ještě asi hodinu, dokud není náplň po celé ploše při zatlačení prstem stejně pružná. Páj nechte zchladnout (nejlépe do druhého dne), pak ho poklaďte půlkami kuliček hroznů, potřete želé připraveným podle návodu na obalu a nechte ztuhnout.