ZELNÝ TÝDEN: začněme polívčičkou pro zahřátí

Vaření a recepty 29. října 2012

Zelím nemůžete prakticky nic zkazit. Pro nadcházející chladné období dodá hromadu vitaminů a navíc skvěle chutná. Tak začněme valašskou kyselicou.

Zelná kyselica

Potřebujete:

1 l vody

500 g kysaného zelí

3 dl mléka

2 dl smetany

2 žloutky

2 lžíce hladké mouky

4 uvařená vejce

bobkový list

kmín

mletý pepř

sůl

Postup přípravy:

  1. Zelí překrájejte a vložte do hrnce s vařící osolenou vodou. Přidejte špetku kmínu a bobkový list a vařte, až je zelí měkké.

  2. Pak přidejte mléko, ve kterém jste rozmíchali mouku, a vařte 10 minut. Přilijte smetanu s rozkvedlanými žloutky, polévku opepřete a podle chuti ještě osolte.

  3. Kyselicu rozdělte do talířů a každou porci ozdobte půlkami uvařených vajíček.