Pečená husa s valašským zelím
Potřebujete:
husu
sůl
drcený kmín
½ hlávky zelí
2 cibule
2 lžíce husího sádla nebo oleje
3 lžíce hladké mouky
1 lžíci cukru
1 kelímek zakysané smetany
pepř
Postup přípravy:
Husu omyjte, vyjměte vnitřnosti a zvenku i zevnitř ji potřete solí smíchanou s kmínem.
Vložte ji do pekáče, podlijte vodou a pečte přikrytou hřbetem nahoru 90 - 120 minut při 150 °C, pak ji obraťte a pečte další hodinu nepřikrytou při 180 °C dozlatova. Občas ji podlévejte a propichujte, aby odteklo sádlo, případně sádlo odebírejte.
Zelí rozkrájejte podélně na 5 cm široké pásy, z nich pak příčně nakrájejte tenké proužky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. V kastrolu rozehřejte sádlo nebo olej, osmahněte na něm cibuli a přidejte zelí. Zmírněte teplotu a zelí poduste pod pokličkou asi 20 minut. Občas ho promíchejte a podlijte, pak odklopte pokličku, zvyšte teplotu a odvařte přebytečnou tekutinu.
Zelí osolte, opepřete, přisypte mouku a cukr a další 4 minuty za stálého míchání smažte. Kastrol sundejte ze sporáku a do zelí vmíchejte zakysanou smetanu.
Husu naporcujte a servírujte se zelím a knedlíkem.
Citové vydírání je druh násilí. Používá ho:
- Pivní fajnšmekři v tom mají jasno. Lahodná vychlazená "plzeň" se přímo nabízí.
- Ti z vás, kteří pivu obzvlášť neholdují, mohou sáhnout po sklence dobrého mladého Svatomartinského vína.
- První lahve Svatomartinského se otevírají 11.11. v 11 hodin, tak pospěšte do obchodu, ať vám něco neuteče.