Svatomartinské posvícení: pěkně vypečená husička

Vaření a recepty 11. listopadu 2012

Svatý Martin by měl přijet na bílém koni a s batohem plným dobrot. Sejděte se s rodinou a blízkými přáteli u příležitosti posvícení a dejte si do nosu.

Pečená husa s valašským zelím

Potřebujete:

husu

sůl

drcený kmín

½ hlávky zelí

2 cibule

2 lžíce husího sádla nebo oleje

3 lžíce hladké mouky

1 lžíci cukru

1 kelímek zakysané smetany

pepř

Postup přípravy:

  1. Husu omyjte, vyjměte vnitřnosti a zvenku i zevnitř ji potřete solí smíchanou s kmínem.

  2. Vložte ji do pekáče, podlijte vodou a pečte přikrytou hřbetem nahoru 90 - 120 minut při 150 °C, pak ji obraťte a pečte další hodinu nepřikrytou při 180 °C dozlatova. Občas ji podlévejte a propichujte, aby odteklo sádlo, případně sádlo odebírejte.

  3. Zelí rozkrájejte podélně na 5 cm široké pásy, z nich pak příčně nakrájejte tenké proužky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. V kastrolu rozehřejte sádlo nebo olej, osmahněte na něm cibuli a přidejte zelí. Zmírněte teplotu a zelí poduste pod pokličkou asi 20 minut. Občas ho promíchejte a podlijte, pak odklopte pokličku, zvyšte teplotu a odvařte přebytečnou tekutinu.

  4. Zelí osolte, opepřete, přisypte mouku a cukr a další 4 minuty za stálého míchání smažte. Kastrol sundejte ze sporáku a do zelí vmíchejte zakysanou smetanu.

  5. Husu naporcujte a servírujte se zelím a knedlíkem.

Citové vydírání je druh násilí. Používá ho:

  • Pivní fajnšmekři v tom mají jasno. Lahodná vychlazená "plzeň" se přímo nabízí.
  • Ti z vás, kteří pivu obzvlášť neholdují, mohou sáhnout po sklence dobrého mladého Svatomartinského vína.
  • První lahve Svatomartinského se otevírají 11.11. v 11 hodin, tak pospěšte do obchodu, ať vám něco neuteče.

Svatomartinské posvícení

Svatomartinská vína (Muller Thurgau, Svatovavřinecké a Svatovavřinecké Rosé) z Chateau Valtice zakoupíte v síti prodejen Albert za více než příznivé ceny.

zdroj: Albert