KÁVOVÝ TÝDEN: don Alfonzo kachny prostě miluje

Vaření a recepty 21. listopadu 2012

Dnes si připravíme kachnu podle Alfonze. Nenechte se mýlit, nejde o pana Tau, ale prodavače kokosových ořechů z Panamy. I když kdo ví?!?

Alfonzova kachna

Potřebujete:

1 kachnu

1/4 l panenského olivového oleje

3 polévkové lžíce vinného octa

špetku muškátového oříšku

2 sklenky červeného vína Pedro Ximénez

2 hrnky likéru z kolumbijské kávy

6 melounových kuliček (vodní meloun)

sůl podle chuti

Postup přípravy:

  1. Nakrájenou cibuli vložte do pánve s rozpáleným olejem, jakmile zezlátne, položte na ni očištěnou a omytou kachnu naporcovanou na čtvrtky. Zalijte ji octem a vínem, dochuťte muškátovým oříškem a solí a opečte na mírném ohni dozlatova. Jakmile maso získá zlatou barvu, polévejte ho vlažnou vodou, aby bylo křehké.

  2. Hotový pokrm zalijte kávovým likérem s melounem a nechte ještě asi pět minut vařit na mírném ohni. Jako přílohu podávejte žampiony restované na pórku.

Co řekl autor receptu Alfonzo Joel Guarin,

který na panamsko-kostarické hranici prodává kokosové ořechy a vaří cestujícím silnou černou kávu s kokosovým mlékem:

„Za den tu projdou stovky turistů. Syn mi brzy ráno přiveze ořechy, já je připravím a prodávám. Nejsou jenom osvěžující, jsou také zdravé. Prospívají ledvinám. Mléko je dobré pít s rumem.“

Kávový týden  8

Dalších 69 lahodných receptů a 69 dobrodružných příběhů včetně stručné historie pěstování kávy najdete v knize

Káva. Putování za tajemstvím kávových specialit,

kterou si můžete objednat na wwww.columbiana.eu.