Kuchyňská podpora vašeho Amora

Vaření a recepty 1. května 2012

Pokud má ten váš myšlenky na všechno jiné než na milování, zkuste mu dát k večeři tohle. Třeba si vzpomene, že do postele se nechodí jen číst.

Dráždivé chilli

Chilli papričky jsou buď umleté na prášek, drcené nahrubo, nebo sušené v celku. Dostanete je ve všech obchodech s kořením, někdy i pod názvem kayenský pepř. Mimo jiné obsahují velké množství vitaminu C a kapsaicin, což je alkaloid, zodpovědný za pálivou chuť, který dokáže příjemně rozdráždit nervový systém.

Bez chilli se neobejde asijská, mexická ani evropská kuchyně, přidává se k masu, do polévek, těstovin, luštěninových pokrmů i do salátů, takže můžete být hodně kreativní. Kolik dát? Záleží na individuální chuti. Pokud chcete mít jídlo méně ostré, zbavte papričky semínek.

Pozor: Když to s kořením přeženete, účinek bude opačný. Pokud vás pálí po požití chilli v ústech, zapomeňte na vodu či pivo a zapijte jídlo mlékem.

chilli
zdroj: Isifa.com

Vzrušující vanilka

Vanilkový lusk je tmavě hnědý a typickou vůni mají černá semínka v dřeni, která se vyškrábne. Prodává se ve vakuovém balení po jednom či dvou kusech. Nejdůležitější látkou je fenolický aldehyd vanilin, který způsobuje ono vzrušující aroma.

Vytvořte proto skvostný dezert - přidává se do vanilkových krémů, zmrzlin, dezertů, vaječného koňaku či do šodó k buchtičkám. Dřeň z jednoho lusku bohatě stačí. Náhražku poskytují sáčky s vanilinovým cukrem, ten se ale s pravou vanilkou nedá srovnat.

Pozor: Vzhledem k tomu, že opylování rostlin se musí provádět ručně, je vanilka po šafránu druhým nejdražším kořením na světě, čemuž odpovídá i cena.

vanilka
zdroj: Isifa.com

Povzbuzující celer

Můžete použít jak celerovou bulvu, tak řapíkatý nebo listový celer, všechny druhy jsou na našem trhu k mání. Obsahuje velké množství éterických olejů s antibakteriálními účinky, vitaminy A, B, C a E, minerály, zejména sodík, draslík a vápník, a skutečně působí na povzbuzení libida.

Nejlepší je syrový, takže z něj připravte celerový salát. K nejsilnějším afrodiziakům patří celerová polévka s koriandrem a pískavicí. Semena se přidávají do tzv. celerové soli a bývají součástí grilovacích koření, ale to tolik účinků mít nebude.

Pozor: Ne každý muž má v oblibě výraznou vůni a chuť řapíkatého celeru, takže si to nejprve (nenápadně) zjistěte. Méně může být více.

celer
zdroj: Isifa.com

Riskantní ústřice

Musejí být zcela čerstvé, ale dnes už není takový problém koupit je i u nás v obchodech dovážejících plody moře z Francie, Itálie či Španělska. Obsahují zinek, nezbytný pro produkci testosteronu, jenž zvyšuje citlivost erotogenních zón a podněcuje touhu po sexu.

Jedí se syrové, pouze pokapané citronovou šťávou. V restauraci se obvykle objednává půl tuctu nebo tucet ústřic, tedy šest nebo dvanáct kusů, a přidává se samozřejmě citron.

Pozor: Ověřte si, zda váš partner není na ústřice či plody moře alergický. Pokud náhodou je, ale dosud to nevěděl, zažijete divokou noc, ale jinou, než si představujete.

ústřice
zdroj: Isifa.com

Dominantní pískavice

Používají se semena pískavice, které se také říká řecké seno. Obvykle je najdete v obchodě s bylinkami a kořením. Jsou třeba součástí kořenící směsi čubrica. Obsahují mimo jiné přírodní diosgenin a cholin, nezbytný pro produkci hormonu štítné žlázy, jenž má vliv na sexuální dráždivost.

Semena mají výrazně kořenité aroma, přidávají se do polévek, indických pokrmů a zeleninových jídel. Stačí okořenit opravdu jen špetkou, jinak se přehluší chuť pokrmu.

Pozor: Každému nemusí být příjemná nahořklá chuť semen a vůně rostliny, jež opravdu připomíná seno. Nejdřív to nějak jemně zkuste (a počítejte případně s následky).

pískavice
zdroj: Isifa.com