Čerešničky, čerešničky, čerešně… vařte a pečte!

Vaření a recepty 21. června 2012

Tentokrát nabízíme mezi recepty dvakrát nezbytnou klasiku a dvakrát něco netradičního. Vyzkoušejte všechno.

menu třesně maso
zdroj: Kuchyne.cz

Dušené třešně s klobáskou

Potřebujete:

900 g třešní

800 g syrových vepřových klobásek

2,5 dl červeného vína

1 menší cibuli

0,5 dl olivového oleje

2 lžíce medu

1 lžíci celozrnné hořčice

cukr podle potřeby

1 lžičku drceného pepře

špetku mletého zázvoru a hřebíčku

špetku soli

olej na opečení klobásek

Postup:

  1. Třešně zbavte stopek, opláchněte je studenou vodou, vypeckujte a nechte v míse.

  2. V kastrolu rozpalte olej a za stálého míchání na něm zesklovaťte oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli. Přilijte červené víno, přidejte med, promíchejte a svařte asi na třetinu původního množství. Pak přidejte třešně, hořčici, pepř, zázvor, hřebíček a sůl, směs oslaďte (podle zralosti třešní), dobře promíchejte a dále duste pod pokličkou, dokud směs nezhoustne.

  3. Mezitím klobásky stočte do kruhu, spíchněte je špejlí a opečte z obou stran na oleji. Přeložte je na plech a vložte ještě asi na 15 minut do trouby vyhřáté na 130 °C. Dušené třešně rozdělte na talíře, přidejte opečené klobásky a podávejte s teplou dušenou čočkou.

menu třešně pernik
zdroj: Kuchyne.cz

Křehký koláč s třešněmi

Potřebujete:

250 g polohrubé mouky

100 g másla

2 žloutky

80 g moučkového cukru

0,5 dl mléka

1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva

1 lžičku kakaa

1/2 lžičky strouhané pomerančové kůry

špetku mleté skořice, mletého kardamomu a mletého hřebíčku

špetku soli

máslo na vymazání formy

Na náplň:

600 g třešní

3 bílky

0,4 dl višňového likéru

3 lžíce cukru

1 lžíci maizeny

špetku soli

Postup:

  1. Z mouky, rozmělněného másla, cukru, kakaa, pomerančové kůry, koření, žloutků, prášku do pečiva, mléka a špetky soli vypracujte tuhé těsto.

  2. Rozválejte ho mezi dvěma fóliemi na plát silný asi 2 mm a vyložte jím vymazanou koláčovou formu. Dno propíchejte vidličkou, posypejte vrstvou suchých luštěnin (čočky, hrachu…) a zapečte asi 10 minut při 190 °C. Pak troubu přepněte na spodní pečení, snižte teplotu na 165 °C a pečte ještě 8 minut.

  3. Upečený korpus nechte zchladnout, odstraňte luštěniny, naplňte ho vypeckovanými třešněmi smíchanými s maizenou a likérem a pečte asi 25 minut při 170 °C. Pokud okraje začnou rychle tmavnout, zakryjte je alobalem. Mezitím z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a postupně do něj zašlehejte cukr. Sníh opatrně rozetřete na upečený koláč, troubu přepněte na grilování a koláč ještě krátce zprudka zapečte.

menu třešně bublanina
zdroj: Kuchyne.cz

Třená bublanina

Potřebujete:

1 kg třešní nebo višní

400 g hladké mouky

220 g krupicového cukru

200 g másla

asi 3 vejce (160 g)

2,5 dl mléka

1 sáček vanilinového cukru

12 g kypřicího prášku do pečiva

1 lžíci rumu

2 lžičky vanilkového pudinkového prášku

špetku strouhané citronové kůry

moučkový cukr na obalení ovoce

máslo na vymazání a hrubou mouku na vysypání formy

Postup:

  1. Změklé máslo utřete s cukrem do pěny. Postupně vetřete vlažné mléko rozmíchané s vejci, vanilinový cukr, rum a citronovou kůru.

  2. Na závěr vmíchejte směs prosáté mouky, pudinkového a kypřicího prášku a znovu důkladně promíchejte. Těsto naplňte do vymazané a vysypané formy nebo hlubšího plechu a poklaďte ho třešněmi nebo višněmi lehce promíchanými s moučkovým cukrem.

  3. Vše vložte do trouby vyhřáté na 180 – 190 °C a bublaninu pečte asi 45 minut dozlatova.

menu třešně polivka
zdroj: Kuchyne.cz

Ledová třešňová polévka

Potřebujete:

1 l vody

500 g třešní

2,5 dl červeného vína

asi 4 lžíce smetany ke šlehání

3 lžíce cukru

2 lžičky škrobové moučky

citronovou šťávu

špetku soli

Postup:

  1. Třešně omyjte, vypeckujte, vložte je i se šťávou, kterou pustily, do kastrolu, zalijte je vodou a červeným vínem a uvařte doměkka.

  2. Pak třešně i s vodou a vínem rozmixujte, vmíchejte do nich škrobovou moučku rozmíchanou v trošce studené vody a ještě krátce povařte, dokud směs nezhoustne (polévka by ale měla stále zůstat tekutá, i po vychlazení).

  3. Hotovou polévku přislaďte, lehce ji osolte a dochuťte citronovou šťávou. Na závěr do ní vmíchejte smetanu, aby byla jemnější. Před podáváním nechte polévku několik hodin dobře vychladit.