MERUŇKOVÝ TÝDEN: akce nejen pro myslivce

Vaření a recepty 20. července 2012

Jestli máte možnost koupit zvěřinu, můžete zkusit tuto mysliveckou variantu ovoce.

Zvěřina s brusinkovo-meruňkovou omáčkou

Potřebujete:

600 g srnčího hřbetu (lze použít i jelení nebo kančí)

3 lžíce oleje

1 lžíci koření na zvěřinu

sůl

Omáčka:

50 g kompotovaných brusinek

50 g meruňkové zavařeniny

1 lžíci červeného vína

1 lžíci pomerančové šťávy

1 lžíci citronové šťávy

1 lžičku strouhané citronové kůry

1 lžičku cukru

1 lžičku soli

několik kapek worcesterské omáčky

špetku mletého bílého pepře

Postup přípravy:

  1. Srnčí hřbet očistěte, svažte provázkem do válečku a potřete směsí oleje a koření na zvěřinu. Vložte ho do vhodné nádoby, zakryjte a uložte 1 den v chladu.

  2. Odleželé maso osolte, nechte ho ještě hodinu odstát při pokojové teplotě a pak ho ze všech stran zprudka opečte dozlatova na troše oleje. Hřbet přeložte na plech, vložte do trouby vyhřáté na 100 °C a pečte 30 minut.

  3. Vyrobte si omáčku: kompotované brusinky prolisujte společně s meruňkovou zavařeninou přes síto do misky. Přidejte víno, pomerančovou a citronovou šťávu, cukr, sůl, citronovou kůru, worcester a pepř, dobře promíchejte a omáčku nechte vychladit.

  4. Hotový hřbet vyjměte a nechte do druhého dne vychladnout. Před podáváním studené maso nakrájejte ostrým nožem na tenké plátky a podávejte je s ovocnou omáčkou a pečivem.