JABLEČNÝ TÝDEN: dneska si dejte bramborový salát

Vaření a recepty 28. srpna 2012

No není to salát úplně dietní, to vám nebudeme nalhávat. Ale nezdravý rozhodně není. Zato dobrý rozhodně je.

Rychlý salát

Potřebujete:

4 středně velké oloupané brambory

asi 150 g oloupaného celeru

1 jablko

1 větší oloupanou karotku

100 g sterilovaných okurek

1 malou červenou cibuli

1,5 dl zakysané smetany

1 lžíci majonézy

1 lžíci celozrnné hořčice

trochu citronové šťávy

1 lžičku čerstvě mletého pepře

sůl

Postup přípravy:

  1. Syrové oloupané brambory, karotku a celer nakrájejte na kostičky. V hluboké pánvi nebo kastrolu přiveďte k varu vodu, osolte ji a nasypejte do ní karotku a celer. Když jsou karotka a celer poloměkké, přidejte k nim brambory a vařte je tak, aby zůstaly pevné. Směs sceďte, zeleninu nasypejte v co nejnižší vrstvě na plech a nechte vychladnout.

  2. Mezitím jablko omyjte, zbavte jádřince a nakrájejte ho na kostičky. Také sterilované okurky a oloupanou červenou cibuli nakrájejte na kostičky.

  3. V míse rozmíchejte majonézu se smetanou, solí a pepřem. Přidejte celozrnnou hořčici a trochu citronové šťávy a zálivku znovu dobře rozmíchejte.

  4. Vychladlé brambory s karotkou a celerem nasypejte do mísy se zálivkou. Pak přidejte nakrájené okurky, jablko a cibuli. Všechny přísady v míse opatrně promíchejte, salát podle chuti přisolte a nechte uležet.