RAJČATOVÝ TÝDEN: na začátek něco jednoduchého

Vaření a recepty 3. září 2012

Tak tohle zvládne i malé dítě. Nebo někdo, kdo má jiné starosti, než motat se v kuchyni. Ale to neznamená, že výsledek není vynikající!

Pečená plněná rajčata

Potřebujete:

8 rajčat

200 g nastrouhaného tvrdého sýru (např. Eidamu)

3 žloutky

1 dl smetany

50 g rostlinného tuku nebo másla

2 lžíce strouhanky

mletý pepř

sůl

Postup přípravy:

  1. Rajčata omyjte, osušte a každé rozkrojte ostrým nožem na dvě poloviny. Měkké vnitřky rajčat vydlabejte opatrně lžičkou tak, abyste neporušila dužninu na okraji. Vydlabanou dužninu prolisujte přes síto (tím ji zbavíte semínek) a uschovejte.

  2. Nastrouhaný sýr nasypte do misky, přidejte žloutky a smetanu, směs osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Sýrovou směsí naplňte vydlabané půlky rajčat a vložte je naplněnou stranou nahoru do pekáčku nebo zapékací mísy.

  3. Rajčata podlijte prolisovanou dužninou, každé posypte na povrchu strouhankou a pokapejte rozehřátým tukem nebo máslem. Vložte je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte, dokud povrch nezezlátne. Upečená rajčata rozdělte na talíře a podávejte s bramborovou kaší nebo pečivem a salátem z čerstvé zeleniny.