RAJČATOVÝ TÝDEN: vzpomínka na řecké prázdniny

Vaření a recepty 9. září 2012

Připomeňte si dovolenou středomořskými ingrediencemi v téhle lehké večeřičce. A těšte se už na tu příští - večeři i dovču.

Zapečená rajčata

Potřebujete:

kilo malých pevných rajčat

120 g sýru feta

100 g černých oliv bez pecek

80 g sušených rajčat v oleji

2 lžíce nakrájeného čerstvého oregana

čerstvě mletý pepř

sůl

Postup přípravy:

  1. Připravte si ohnivzdornou misku a na její dno nalijte malé množství oleje ze sušených rajčat.

  2. Čerstvá rajčata opláchněte vodou, špičkou nože z nich vyřízněte zbytky stopek, rozkrojte je na půlky a začněte je skládat do misky těsně vedle sebe řeznou stranou nahoru. Když je miska zcela naplněná, rajčata lehce osolte a opepřete.

  3. Sušená rajčata nechte odkapat a nakrájejte je ostrým nožem na tenké nudličky. Čerstvá rajčata v misce rovnoměrně posypte nakrájenými sušenými rajčaty a celými olivami. Sýr feta nakrájejte na kostičky.

  4. Na závěr na rajčata rozložte kostičky fety, posypte je oreganem a pečte asi 25 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Začne-li sýr rychle hnědnout, zakryjte misku alobalem.