Týden se zelím a kapustou: Pikantní zelí s uzeninou

Vaření a recepty 1. října 2013

Uzeninka a zelí k sobě pasují od nepaměti. Zkuste si zelí udělat sami trošku ostřejší, než bývá zvykem, s nádechem asijské kuchyně.

Potřebujete:

1/2 hlávky bílého zelí

1 červenou papriku

1 středně velký ananas

125 g másla

3 lžíce bílého vinného octa

3 lžíce medu

3 stroužky česneku

pepř

sůl

kari koření

50 g ementálu

100 ml vývaru

1 lžičku nakládaného zeleného pepře

4 klobásky

petrželku

Postup:

  1. Zelí nakrájejte na nudličky, omyjte a nechte odkapat. Ananas oloupejte, dřevnatý stonek odřízněte a dužinu nakrájejte na kostičky. Máslo s pepřem rozehřejte, přidejte nakrájenou papriku, zelí a duste asi 10 minut. Pak vmíchejte utřený česnek, ocet, med, sůl, pepř, ananas a duste dalších 10 minut.

  2. Zelnou směs smíchejte s nastrouhaným sýrem, naloženým pepřem, přidejte špetku kari koření a podle chuti osolte.

  3. Klobásky nařežte na povrchu do mřížky a opečte na másle. Na talíře upravte kopečky zelí a klobásky, zelí lehce posypejte nastrouhaným sýrem a ozdobte petrželkou. Podávejte s pečivem nebo pečenými bramborami.