Týden se zelím a kapustou: Kapustová polévka

Vaření a recepty 2. října 2013

Kapusta je velmi nedoceněný prvek naší kuchyně. Děti ji nemají rády a často si tuto nechuť přenášejí i do dospělosti. Proč ale? Vždyť například taková polévka s telecími párečky je přímo skvost.

Potřebujete:

200 g telecích párků

1 malá kapusta (asi 250 g)

6 dl vývaru

8 malých cherry rajčátek

1 střední cibule

1,5 dl smetany (12%)

40 g hladké mouky

0,6 dl oleje

2 stroužky česneku

1 lžíce rajského protlaku

1 lžička mleté sladké papriky

sůl

Postup:

  1. Kapustu zbavte košťálu a ovadlých listů a nakrájejte ji najemno. Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka, česnek na plátky.
  2. V kastrolu zahřejte dvě třetiny oleje a za stálého míchání na něm zesklovaťte cibuli. Přidejte kapustu a dále míchejte, až kapusta trochu změkne. Pak přidejte česnek, mletou papriku a protlak, promíchejte a zalijte vývarem. Vše přiveďte k varu a nechte dusit do poloměkka. Přilijte smetanu rozmíchanou s moukou a míchejte. Když polévka zhoustne, snižte teplotu a zvolna vařte doměkka.
  3. Párky oloupejte, nakrájejte je na plátky a opečte je spolu s půlkami rajčátek na pánvi na zbylém oleji. Přidejte je také do polévky.