Bezmasý týden: Sýrová terinka s hruškami

Vaření a recepty 6. dubna 2013

Terinka nemusí být jen z divočáka nebo husích jater. Ochutnejte jarní odlehčenou variantu, v níž je hlavní surovinou sýr a kterou okouzlíte své strávníky.

Potřebujete:

4 tvrdší hrušky

200 g gorgonzoly

150 g lučiny

100 g nivy

50 g změklého másla

1 hrst vlašských jader

2 lžíce smetany ke šlehání

mletý pepř

Postup přípravy:

  1. Gorgonzolu nakrájejte na kousky a v misce je rozmačkejte vidličkou. Přidejte nastrouhanou nivu, smetanu a lučinu a vše ušlehejte do hladkého krému. Vmíchejte do něj vyšlehané máslo a okořeňte.

  2. Hrušky oloupejte, rozkrojte na poloviny, vykrojte jádřince a nakrájejte je na 7 mm silné plátky. Formu vyložte potravinovou fólií, na dno rozetřete trochu sýrové hmoty, na ni položte plátky hrušek, opět potřete sýrovou hmotou a posypte najemno nasekanými ořechy. Takto pokračujte, dokud nezpracujete všechny suroviny.

  3. Naplněnou terinu překryjte fólií a v lednici nechte 6-8 hodin ztuhnout. Dokonale ztuhlou terinu vyjměte z formy a nakrájejte na plátky.