Chřestový týden: Savojský koláč

Vaření a recepty 20. května 2013

Slané koláče jsou oblíbené nejen ve Francii, odkud pochází quiche. Vyzkoušejte jeho lahodnou savojskou variantu, která snoubí voňavé houby, chuťově výrazný pršut a jemný chřest.

Potřebujete:

Těsto:

250 g hladké mouky

100 g másla

sůl

hladkou mouku na vál

tuk na vymazání formy

Náplň:

400 g čerstvých hub

300 g zakysané smetany

2 vejce

100 g chřestu

1 dl bílého vína

50 g másla

50 g plátků pršutu

1 žloutek

sůl

Postup:

  1. Z mouky, nakrájeného másla, trošky soli a 5 dl studené vody vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme v chladu odležet.

  2. Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát odpovídající velikosti formy, přeneseme ho do vymazané formy a okraje zdvihneme. Povrch těsta propícháme vidličkou, zakryjeme papírem na pečení a nasypeme na něj vrstvu suchých fazolí nebo hrachu. Těsto vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 10 minut.

  3. Mezitím na rozehřátém másle orestujeme očištěné a na kousky nakrájené houby. Stonky chřestu oloupeme, vložíme do 5 dl vroucí vody s bílým vínem a krátce povaříme. Vyjmeme je a necháme odkapat. Z předpečeného těsta odstraníme papír s luštěninami, rozložíme na něj houby a chřest a vše zalijeme osolenou smetanou rozmíchanou s vejci a žloutkem. Na povrch položíme plátky pršutu a koláč pečeme 20 minut při 180 °C.