Týden s řepkovým olejem: Zapečené krevety s fetou

Vaření a recepty 7. května 2013

Léto tu sice ještě není, ale vy si můžete tu správně letní přímořskou atmosféru už vyčarovat doma. Šťavnaté krevety, zapečené s voňavými rajčátky a výrazným řeckým sýrem, vás přenesou přímo na břeh moře.

Potřebujete:

600 g malých rajčátek

2,5 dl suchého bílého vína (nejlépe Retsina)

16 oloupaných větších krevet

200 g rozdrobeného sýru feta

2 cibule

3 lžíce řepkového oleje

2 lžíce nadrobno nasekané hladkolisté petrželky

1/2 lžíce cukru

1 stroužek česneku

sůl

Postup:

  1. V hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a pomalu ji osmahneme dozlatova. Přidáme nasekanou petrželku, cukr a rozetřený stroužek česneku a minutu opékáme. Pak přidáme omytá rajčata překrojená na půlky a krátce podusíme.

  2. Do hrnce přilijeme bílé víno a dusíme asi 10 minut, dokud se víno skoro neodpaří. Nakonec do hrnce vložíme krevety a zprudka povaříme asi 30 vteřin.

  3. Vše přendáme do pekáčku, lehce osolíme, povrch posypeme rozdrobenou fetou a necháme 3 – 5 minut zapéct v troubě zapnuté na gril a vyhřáté na 250 °C. Podáváme ihned, doplněné čerstvým bílým chlebem nebo pečivem.