Rybí a mořský týden: Krevety s jogurtem

Vaření a recepty 22. července 2013

Že jsou ryby opravdu zdravé, ví snad každé malé dítě. I přes tuhle skutečnost jsme ovšem my Češi v jejich spotřebě dost pozadu. O plodech moře ani nemluvě. Přitom léto a cesty k moři skýtají spoustu příležitostí, jak se s nimi na talíři skamarádit.

Potřebujete:

800 g větších krevet

4 lžíce pasírovaných rajčat

2–3 lžíce bílého jogurtu

sůl

mletý barevný pepř

špetku sušené bazalky

50 ml olivového oleje

1 lžíci citronové šťávy

2–3 stroužky česneku

půl lžičky chilli nebo kari

2 lžíce oleje na pánev

Postup:

  1. Promíchejte citronovou šťávu a chilli nebo kari, přidejte olivový olej a prolisovaný česnek. Nechte asi 20 minut odležet.

  2. Krevety očistěte a osušte na papírovém ubrousku. V misce promíchejte pasírovaná rajčata a jogurt, ochuťte solí, pepřem a bazalkou.

  3. Na pánvi rozehřejte olej a na něm opékejte krevety asi 3 minuty. Potom je obraťte a každou potřete směsí rajčat a jogurtu. Po 4–5 minutách je vyjměte z pánve na teplý talíř a přelijte připravenou pikantní omáčkou. Podávejte s rozpečenou bagetou.