Týden se šéfkuchaři: Grilovaný hovězí pupek jako majstrštyk

Vaření a recepty 30. července 2013

Hovězí pupek je velká lahůdka. Nebojte se ho a namísto, abyste si na něj skočili obligátně do restaurace, zkuste si ho udělat sami doma.

Potřebujete:

Maso:

100 g másla

1 lžičku dijonské hořčice

1 lžičku kaparů

1 šalotku

1 hrst listové petržele

1 stroužek česneku

2 filety ančoviček

1/2 lžičky worcesterové omáčky

2 lžičky citronové šťávy

hrubozrnnou mořskou sůl

pepř

800 g hovězího pupku (flap steaku)

200 ml slunečnicového oleje

1 větvičku tymiánu

1 větvičku rozmarýnu

Zelené fazolky:

320 g zelených fazolek (nejlépe keňských)

100 g schwarzwaldské šunky

2 lžíce másla

Polenta:

50 ml olivového oleje

1 stroužek česneku

1 větvičku tymiánu

1 větvičku rozmarýnu

100 ml 30% smetany

350 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru

200 g polenty

50 g parmazánu

80 g másla

sůl

pepř

Postup:

  1. Den předem si připravte bylinkové máslo Café de Paris: Máslo nechte při pokojové teplotě povolit na mazlavou konzistenci. Všechny ostatní suroviny rozmixujte v mixéru a zamíchejte do změklého másla. Dochuťte solí a pepřem. Hotové máslo zabalte do potravinářské fólie do tvaru klobásy, pro zpevnění kulatého tvaru ještě obalte alobalem. V lednici nechte ztuhnout do druhého dne.

  2. Jelikož na hovězím pupku není potřeba nic očišťovat ani odkrajovat, můžete rovnou nakrájet čtyři 200gramové porce. Maso naložte do části oleje s bylinkami (nejlépe přes noc).

  3. Zelené fazolky omyjte a okrájejte jim stopky. Krátce je povařte v osolené vodě, jen aby stále zůstaly na skus. Vyndejte z vřící vody a zchlaďte ve studené vodě s ledem. Nechte je okapat, vytvořte z nich svazečky po asi 10 fazolkách a každý zabalte do plátku schwarzwaldské šunky. Poté je pomalu opečte na pánvi s máslem.

  4. Připravte si polentu. V kastrůlku rozehřejte olivový olej, přidejte jemně nasekaný česnek, větvičku tymiánu a rozmarýnu. Krátce opečte a zalijte vývarem, smetanou a přiveďte k varu. Jakmile to začne vřít, za stálého míchání metličkou pomalu přisypávejte polentu a pak nechte ještě 4 až 5 minut povařit. Na závěr vmíchejte máslo, nastrouhaný parmazán a dochuťte solí a pepřem.

  5. Naložené maso pak ogrilujte. Doba grilování samozřejmě záleží na tom, jak moc ho chcete mít propečené, ale měly by stačit tak 3 až 4 minuty z každé strany. Potom nechte asi 10 minut v teple odpočinout. Na talíř naservírujte polentu a fazolky, steak nakrájený na půlcentimetrové plátky a dozdobte kolečkem ochuceného másla.