Týden se šéfkuchaři: Vařené telecí s křenem

Vaření a recepty 31. července 2013

Hovězí s křenem, to je klasika nejedné české hospody. Jemné telecí masíčko vám ale s křenem určitě také zachutná.

Potřebujete:

1 kg telecí květové špičky

3 mrkve

3 petržele

150 g celeru

14 šalotek

12 bobkových listů

12 větviček tymiánu

1 lžičku celého pepře

sůl

500 g brambor grenaille (malinkých brambor)

1 celý křen

trochu oleje, kostičku másla

Postup:

  1. Do velkého hrnce dejte vařit vodu, jakmile začne vřít, vložte do ní maso, zmírněte plamen a nechte 5 minut stát. Potom slijte a maso opláchněte studenou vodou. Vložte ho znovu do hrnce a zalijte studenou vodou. Přidejte na větší kusy nakrájené 2 mrkve, 2 petržele, polovinu celeru, rozpůlené šalotky, bobkový list, tymián a osolte. Přiveďte k varu a nechte na mírném ohni 50 minut táhnout, až maso změkne.

  2. Mezitím důkladně operte brambory a dejte je do osolené vody vařit. Na plátky nakrájejte zbylou mrkev, petržel a druhou polovinu celeru. V hrnci přiveďte k varu vodu, vhoďte do ní nakrájenou zeleninu a po pár vteřinách ji cedníkem zase vyndejte. Nastrouhejte si křen.

  3. Na pánvi nechte rozpustit olej a kostičku másla a dozlatova v ní opečte uvařené brambory, těsně před koncem přidejte do pánve spařenou kořenovou zeleninu a už jen lehce dopečte.

  4. Na talíř dejte opečené brambůrky se zeleninou, nakrájené maso lehce přelijte vývarem a nakonec posypejte čerstvě nastrouhaným křenem.