Francouzský týden: Choucroute

Vaření a recepty 6. července 2013

Pod tímto nezvyklým názvem se skrývají nám Čechům dobře známé dobroty - je to prostě hrnec se zelím a uzeninami.

Potřebujete:

2 lžíce husího sádla

2 cibule

1 kg kyselého zelí

1 jablko

6 kuliček jalovce

sůl

2 dl bílého suchého vína

1/2 l hovězího vývaru

200 g uzeného vepřového bůčku

200 g uzeného masa

4 libové klobásy

4 párky

1 dl kirsch (kořalky z třešní)

Postup:

  1. Na husím sádle osmahněte nakrájenou cibulku, přidejte nepropláchnuté kyselé zelí a poduste asi 5 minut. Přidejte nakrájené oloupané jablko a směs ochuťte kuličkami jalovce. Přilijte bílé víno, hovězí vývar a duste asi 2 hodiny.

  2. Po hodině přidejte maso a klobásy a přilijte kirsch. Před podáváním osolte a přimíchejte ohřáté libové párky. Podávejte s vařenými bramborami.