Týden bez vaření: Salát z jarní zeleniny s třenou nivou

Vaření a recepty 15. srpna 2013

Třená niva dokáže být pěkná kalorická bomba. Když ji ale dáte dohromady s křupavou zeleninkou, kalorická hodnota vaší večeře výrazně klesne oproti tomu, kdybyste si ji dala na bílý rohlík.

Potřebujete:

100 g mladé mrkve

100 g cukrového hrášku

200 g nových brambor

5 ředkviček

1 malý kedluben

1 mladou cibulku

1/2 salátové okurky

1 lžíci olivového oleje

citron

100 g nivy

3 lžíce pomazánkového másla bez příchuti

5 lžic sladké smetany

pažitku nebo zelenou petrželku na ozdobu

sůl

pepř

Postup:

  1. Zeleninu omyjte a osušte. Brambory oškrábejte, nakrájejte na kostky a uvařte v osolené vodě doměkka. Mrkev, kedluben a okurku oloupejte a nakrájejte na tenké lístky. Ředkvičky a cibulku nakrájejte na kolečka. Hrášek vyloupejte a smíchejte s ostatní zeleninou. Přimíchejte uvařené a trochu vychladlé brambory, salát zakápněte citronovou šťávou, osolte, polijte olejem, promíchejte a rozdělte do misek.

  2. Najemno nastrouhanou nivu utřete s pomazánkovým máslem, rozřeďte smetanou a podle chuti osolte a opepřete. Každou porci přelijte omáčkou a ozdobte pažitkou nebo zelenou petrželkou. Podávejte s opečeným bílým pečivem.