Týden zavařování a nakládání: Dia dýňový kompot

Vaření a recepty 24. srpna 2013

Dýně je bezva záležitost. Ale tuhle naloženou chuťovku si nemusíte odpírat, ani když trpíte cukrovkou. Hladina cukru vám po ní totiž nestoupne.

Potřebujete:

1 kg dýně (vyloupané, nakrájené na malé kostičky)

500 ml převařené vody

2 lžičky kyseliny citronové

35 tablet umělého sladidla

100 ml ananasové šťávy

šťávu z 1/2 citronu

Postup:

  1. Do mísy vložte dýni a zalijte ji vodou s rozpuštěnou kyselinou citronovou. Promíchejte a nechte v chladu stát 24 hodin.

  2. Druhý den přidejte umělé sladidlo a šťávu z ananasu a citronu. Uveďte do varu a vařte asi 7 minut, až dýně zesklovatí. Nesmíte ji rozvařit!

  3. Kompot rozdělte do sklenic, zavíčkujte a po zahřátí sterilujte při 85 °C 25 minut. Opatrně vyjměte a otočte dnem vzhůru na připravenou utěrku.