Biotýden: Kuře se zeleninou

Vaření a recepty 2. září 2013

Na nálepku bio mají možná díky mediální „masírce“ někteří skalní příznivci bůčku a podobných nezdravých dobrot alergii. Ale i bůček může být bio. U takto označených potravin jde hlavně o to, že jsou produktem ekologického zemědělství, neobsahují tedy žádné chemikálie a konzervanty a jejich výrobci ctí zákony etického chovu.

Potřebujete:

1 kuře

75 g bylinkového másla

500 g malých brambor

450 g kedluben

400 g mrkviček

2 lžíce másla

4 stroužky česneku

2 lžíce sezamových semínek

citron a čerstvou meduňku na ozdobu

olej

sůl

Postup:

  1. Kuře potřete česnekem utřeným se solí. Položte na vymaštěný pekáček, podlijte vodou a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte asi 1 a 1/2 hod., potírejte bylinkovým máslem a podlévejte.

  2. Brambory a zeleninu oloupejte a nakrájejte na plátky (mrkvičky nechte celé). Brambory přidejte ke kuřeti, když je téměř měkké, a společně pečte ještě 30 minut.

  3. Na pánvi nasucho opražte sezamová semínka. Přiveďte k varu osolenou vodu a vhoďte do ní plátky kedlubny a mrkve a povařte zhruba pět minut. Potom zeleninu vyjměte, smíchejte se sezamem a podávejte.