Biotýden: Hovězí biftek ve slanině

Vaření a recepty 7. září 2013

Bio nemusí být jen vegetariánského či makrobiotického typu. Tento "biorecept" musí chutnat každému masožravci.

Potřebujete:

4 bifteky z hovězí svíčkové

400 g čerstvé zeleninové směsi (karotky, brokolice, chřestu apod.)

200 g malých žampionů

150 g másla

100 g plátků anglické slaniny bez kůže

1 dl vývaru

1 dl červeného portského vína (nebo jiného sladkého těžšího vína)

1 lžičku hladké mouky

slunečnicový olej na opečení a marinování

špetku cukru

čerstvě mletý pepř

sůl

Postup:

  1. Bifteky lehce naklepejte hranou ruky a shrňte opět do požadovaného tvaru a výšky. Opepřete je, osolte, obtočte plátky slaniny a lehce převažte provázkem (jen tak, aby slanina nespadla a biftek dostal hezký válcovitý tvar). Pak je potřete olejem a nechte 30 minut odležet.

  2. Bifteky opečte na troše oleje (asi 3 minuty z každé strany), přeložte je do nahřátého pekáčku a vložte na 10–15 minut do trouby vyhřáté na 90 °C. Mezitím krátce povařte zeleninu.

  3. Hotové bifteky vyjměte z pekáčku a uložte je v teple. Ve zbylém výpeku rozpusťte lžíci másla, přidejte mouku, osmahněte ji dozlatova a zalijte vývarem a vínem. Omáčku povařte 5 minut a na závěr ji dochuťte solí a pepřem.

  4. Na polovině másla opečte zeleninu s trochou soli, pepře a špetkou cukru. Na druhé polovině másla opečte překrájené žampiony, ty také osolte a opepřete. Bifteky s omáčkou podávejte na nahřátých talířích, obložené zeleninou se žampiony a s různě upravenými bramborami.