DÝŇOVÝ TÝDEN: polívčička prostě musí být na stole

Vaření a recepty 27. října 2014

Tenhle týden s námi strávíte ve společnosti dýní. Halloween nám sice k srdci nepřirostl, ale dýňové polévky nebo marmelády ano! Akorát starý dobrý kompot „dýně jako ananas“ z dob socialismu od nás nechtějte... Ačkoli u mámy v receptáři by se určitě našel.

Dýňový krém

Potřebujete:

250 g dužniny z dýně

125 g kořenové zeleniny

100 g másla

25 g hladké mouky

2,5 dl mléka

2,5 dl smetany

mletý bílý pepř

sůl

Ozdobení:

smetanu ke šlehání

dýňový olej za studena lisovaný

opečené kostičky housky

pažitku

Postup přípravy:

  1. Oloupanou dýni a kořenovou zeleninu nakrájejte nahrubo a opečte na rozehřátém másle. Zeleninu zasypte moukou a ještě chvilku za stálého míchání orestujte. Zalijte ji 2 dl vody a mlékem a vařte asi 40 minut, dokud není zelenina měkká.

  2. Pak vše rozmixujte na hladký krém, přilijte smetanu a povařte ještě 10 minut.

  3. Krém osolte, opepřete, a pokud ho chcete mít ještě hustší, můžete ho zahustit světlou máslovou jíškou. Krém rozdělte na talíře a každou porci doplňte troškou našlehané šlehačky, několika kapkami zeleného dýňového oleje, pažitkou a opečenou houskou.