DÝŇOVÝ TÝDEN: bramborové placky trochu jinak

Vaření a recepty 1. listopadu 2014

Z brambor nemusí být placaté jenom bramboráky. Stejně jako dýně se nabízejí k milionu verzí. Tohle je jedna z nich.

Bramborové placky s rozinkami

Potřebujete:

750 g brambor

300 g čisté dužniny z dýně

150 g hladké mouky

2 vejce

3 lžíce krupice

sůl

olej na smažení

K tomu:

4 vyzrálá rajčata

2 bochánky mozzarelly

200 g rozinek

4 lžíce cukru

3 lžíce olivového oleje

1 lžičku čerstvě drceného pepře

Postup přípravy:

  1. Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka. Ještě horké je oloupejte a prolisujte do mísy. Dužninu z dýně nastrouhejte na hrubém struhadle, vložte ji do čisté utěrky a vymačkejte z ní opatrně přebytečnou šťávu.

  2. Na brambory nasypte mouku smíchanou s krupicí a solí, přidejte nastrouhanou dýni a vejce a vše opatrně promíchejte. Těsto nechte asi 5 minut odstát, pak z něj utvořte placky (celkem asi 16) a usmažte je v pánvi v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.

  3. V kastrůlku rozehřejte olej, přidejte rozinky a míchejte, dokud se nezačnou nafukovat. Odstavte je z ohně, přimíchejte pepř a cukr, zalijte 1 dl vody a společně povařte, dokud se z cukru nevytvoří jemný sirup. Placky rozdělte na talíře, doplňte je na plátky nakrájenou mozzarellou a plátky rajčat, přelijte rozinkami v sirupu a ihned podávejte.