Bramborové placky s rozinkami
Potřebujete:
750 g brambor
300 g čisté dužniny z dýně
150 g hladké mouky
2 vejce
3 lžíce krupice
sůl
olej na smažení
K tomu:
4 vyzrálá rajčata
2 bochánky mozzarelly
200 g rozinek
4 lžíce cukru
3 lžíce olivového oleje
1 lžičku čerstvě drceného pepře
Postup přípravy:
Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka. Ještě horké je oloupejte a prolisujte do mísy. Dužninu z dýně nastrouhejte na hrubém struhadle, vložte ji do čisté utěrky a vymačkejte z ní opatrně přebytečnou šťávu.
Na brambory nasypte mouku smíchanou s krupicí a solí, přidejte nastrouhanou dýni a vejce a vše opatrně promíchejte. Těsto nechte asi 5 minut odstát, pak z něj utvořte placky (celkem asi 16) a usmažte je v pánvi v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova.
V kastrůlku rozehřejte olej, přidejte rozinky a míchejte, dokud se nezačnou nafukovat. Odstavte je z ohně, přimíchejte pepř a cukr, zalijte 1 dl vody a společně povařte, dokud se z cukru nevytvoří jemný sirup. Placky rozdělte na talíře, doplňte je na plátky nakrájenou mozzarellou a plátky rajčat, přelijte rozinkami v sirupu a ihned podávejte.