Upečte si dokonalé čokoládové rohlíčky foodblogerky Markéty Pavleje!

Vaření a recepty 2. prosince 2014

Markétě se nejdřív nechtělo zveřejňovat na blogu své soukromí. Ale nakonec láska k vaření zvítězila. Z maminky dvou dětí a make-up artistky se stala oceňovaná blogerka, fotografka jídla i vydavatelka vlastní kuchařky.

Vaříte pořád tak perfektně, jak to vypadá na blogu kitchenette.cz?
 Nejsem dokonalá. Jsou dny, kdy nestíhám vařit 
a rodina se musí smířit s něčím ne tak úplně košer, jak píši. Někdy dostanu i nepřekonatelnou chuť upéct něco nezdravého z hladké mouky a spousty másla. Ale stále se snažím držet pravidla primárních surovin a minima polotovarů.

Když ale čas máte, jak vaše jídlo vypadá? Snažím se vařit zdravě, z kvalitních základních surovin. Hodně přemýšlím nad tím, aby jídlo bylo vyvážené. Taky věřím, že mléko od krávy, která nechodí na pastvu a užívá antibiotika, aby neměla záněty vemene z přehnaného dojení, nebude pro mou rodinu zdravé.


Takže propagujete bio? 
Bio znamená něco jiného než humbuk gastroprůmyslu. Nepotřebuji certifikáty, ale kvalitní potraviny. Vážím si vajíček od domácích slepiček, jehněčího z rodinné farmy, zeleniny od malých farmářů. Učím děti jíst luštěniny, ovesné vločky, hodně čerstvého ovoce a zeleniny, mlsají celozrnné sušenky slazené javorovým sirupem nebo medem.

Kitchenette
foto:

Blog s touhle filozofií uspěl rychle, že? Založila jsem ho v únoru 2012 a návštěvnost opravdu stoupala rychle. Asi se lidem líbí i vizuální zpracování a způsob podání. Snažím se nikoho nepoučovat a provádět vařením lidi uvolněně a mile. Vařím z toho, co mám v lednici.

Kdo vás to naučil? Neřekla bych, že umím vařit, stále si připadám jako začátečník, ale je to můj koníček odmala. Hlavními učitelkami byly obě babičky i máma, které mě nechávaly vařit, i když to někdy nevyšlo. Společné usednutí k jídlu je pro mě srdce rodiny.

Taky se vám někdy něco nepovedlo? Před lety jsem třeba pekla kachnu na medu
 a tam se med musí dávat až na konci, aby nezhořkl. Tenkrát jsem byla nějaká uspěchaná
 a kachna opravdu hořkost chytila. Hloupé bylo, že zrovna u nás byli na návštěvě tchyně s tchánem, kteří jezdí ze Slovenska jen výjimečně.

Chtěla byste mít restauraci? 
Chvíli jsem si myslela, že ano. Ale teď vím, že je 
s provozem takového podniku moc práce a musíte tam fyzicky být každý den, a to si s rodinou nemůžu a nechci dovolit.


Vydělá vám blog peníze?
 Donedávna to tak nebylo a musím poděkovat manželovi, že mě celou tu dobu, co mi psaní 
a focení zabíralo spoustu času, nepřestal podporovat. Teď v září jsem otevřela internetový obchod, který lidem nabídne věci, které sama používám v kuchyni. Většinou je nikde jin
de nekoupíte. Zatím do obchodu také jenom dávám peníze, doufám ale, že by třeba mohl vydělávat a tak živit blog. A vydala jsem i svoji kuchařku, taky úplně sama. Za první týden se prodalo tisíc kusů, ale taky nevím, jestli se mi investice do ní vrátí.


Takže blog ovlivňuje celou rodinu.
 Určitě. Když si moje dcera hraje na vaření, hraje si taky na focení jídla. Zajímalo by mě, co si vlastně myslí.

ČOKOLÁDOVÉ ROHLÍČKY Markéty Pavleje

rohličky vanoční
foto:

„Rohlíčky podle mojí babičky Jiřinky jsou už roky nejoblíbenější cukroví moje i řady známých 
a ostatní vánoční cukrátka zastiňují. Vždy jsme jich dělaly s mámou a babičkou mnohonásobné množství a každý rok mizely jako první. Teď s odstupem let navíc oceňuji bezlepkovou verzi, protože padesát gramů mouky (hladké, chlebové nebo například špaldové) můžete snadno zaměnit za pohankovou nebo bezlepkovou směs.“

Ingredience na 150 rohlíčků

250 g mletých vlašských ořechů • 200 g třtinového moučkového cukru • 50 g mouky, plus na pomoučení (pro bezlep- kovou variantu použijte pohankovou hladkou) • 1 velké nebo 2 malá šťastná vejce • špetka mořské soli
Na krém: 1 pudink (vanilkový nebo čokoládový) • 250 ml mléka • 250 g změklého másla 160g třtinového moučkového cukru
• 3 lžíce kakaa • 2 lžíce rumu
Na polevu: 200g kvalitní čokolády (s obsahem mi- nimálně 70 % kakaa) • 100 ml smetany ke šlehání

1. Smíchejte všechny ingredience na těsto, po- kud hodně lepí, přisypte ještě trochu mouky. Zabalte do fólie a nechte odležet alespoň hodinu v lednici.

2. Předehřejte troubu na 175 °C. Z vychlazeného těsta tvarujte rohlíčky. Pokládejte na pečicím papírem vyložený plech. Pečte přibližně
15 minut, hotové jsou, když začnou lehce zlátnout, ale dejte pozor, velmi rychle se spálí. Po upečení jsou rohlíčky velmi tvrdé a nemají příliš plnou chuť, ničeho se nelekejte, je to v pořádku. Po naplnění krémem a čokoládou a po odležení krásně změknou a jejich chuť se rozvine.

3. Uvařte pudink běžným postupem s použitím pouze 250 ml mléka, to znamená poloviční množství tekutin, vznikne tak velmi hustý pudink, který bude dobrým základem pro pevný máslový krém. Než úplně vystydne, vmíchejte nebo vmixujte 50g másla. Zbylé máslo šlehejte spolu s cukrem do světlé krémové hmoty. Když je máslo dobře našlehané, postupně pomalu přidávejte pudink, kakao, rum a stále šlehejte.

4. Hotový krém nanášejte na spodní stranu vychladlého rohlíčku pomocí zdobicího sáčku (babička natírala nožem). Krému by mělo být přibližně tolik, kolik je rohlíčku.


5. Čokoládu nechte rozpustit spolu se smetanou ve vodní lázni. Rohlíčky s krémem v polevě namáčejte. Je lepší, když poleva není příliš horká a rohlíčky s krémem v mezidobí skladujete někde v chladu, jinak by se krém mohl rozpouštět.

6. Hotové čokoládové rohlíčky dejte do krabice a nechte odležet pár dní v chladu.