Zkuste trochu něco jiného: Houbový závin

Vaření a recepty 23. září 2017

Závin nemusí být nutně jen na sladko. V podzimní sezoně se určitě nebojte vyzkoušet ho jak jinak než s houbami.

Potřebujete:

1 balíček listového těsta

400 g čerstvých hub s menšími pevnými kloboučky

4 vejce

150 g anglické slaniny

150 g listového špenátu

5 dl mléka

2 střední cibule

2 žemle

strouhanku

olej

kmín

sůl

hladkou mouku

vejce

Postup:

  1. Cibuli a slaninu nakrájené na kostičky opečte na oleji. Přidejte nakrájené houby, osolte, okmínujte, poduste asi 15 minut a odstavte. Nakrájené žemle zalijte mlékem a nechte odstát. Pak je vymačkejte, přidejte k houbám spolu s rozšlehanými vejci, zahustěte strouhankou.

  2. Těsto rozválejte na pomoučeném válu na plát, potřete ho houbovou směsí a poklaďte překrájenými a spařenými listy špenátu. Vše sviňte a na obou koncích k sobě okraje těsta dobře přitiskněte. Závin opatrně přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho rozšlehaným vejcem, pokmínujte, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte do světle hněda. Hotový závin nakrájejte a podávejte teplý nebo studený.