Zaujměte kámošky: pomerančovo-lososový špíz s jasmínovou rýží

Vaření a recepty 2. prosince 2017

Tak tímhle jídlem (nejen) u kamarádek zabodujete. Nejen že je vizuálně atraktivní, fakt chutné, ale ještě k tomu zdravé a dietní. Na posezení s kamarádkami ideální krmě.

Potřebujete:

Na špíz a přílohu:

  • pomeranč 1 kus (nakrájený na plátky)
  • papriku žlutou 1 kus (nakrájenou na kostičky 3x3 cm)
  • lososa 200 gramů (nakrájeného na kostičky 3x3 cm)
  • citronovou trávu 4 kusy (stonky)
  • vodu 1 kilogram
  • vývar zeleninový 2 kostky (pro 0,5 l vody)
  • rýži jasmínovou 120 gramů
  • hrášek cukrový 100 gramů
  • žampiony 100 gramů (nakrájené na plátky)

Na omáčku:

  • moučku škrobovou 20 gramů
  • šťávu pomerančovou 75 gramů
  • sůl 1 špetku
  • pepř 1 špetku
  • kari 0,5 lžičky
  • mangové čatní 60 gramů

Postup:

Postup přípravy je popsán s použitím speciálního robotu Thermomix.

  1. Na stonky citrónové trávy nebo na dřevěné špízy navlékněte v libovolném pořadí kousky pomeranče, papriky a lososa – popřípadě můžete zeleninu a lososa dopředu propíchnout malým nožíkem a vložit do Varoma mísy.

  2. Do mixovací nádoby dejte vodu a zeleninový bujón, vložte košík, odvažte rýži a nasaďte Varoma.

  3. Na tácek Varoma rozložte lusky hrášku a žampiony, vložte do Varoma mísy a poduste 23 minut. Varoma rychlost 1.

  4. Varoma mísu a košík odložte stranou, mixovací nádobu vyprázdněte a vývar zachyťte.

  5. Do mixovací nádoby vložte škrob s pomerančovou šťávou a promíchejte 5 sekund rychlostí 3.

  6. Do mixovací nádoby nalijte 300 g vývaru, rozmíchaný škrob s pomerančovou šťávou, sůl, pepř a kari a povařte 4 minuty / 100 °C / rychlost 3,5 (4 minuty / 100 °C / rychlost 2,5).

  7. Přidejte mangové čatní, zahřejte 30 sekund / 100 °C / rychlost 2 a podávejte k lososovému špízu na rýži a hráškových luscích.