Svatomartinské menu: Pečená husa

Vaření a recepty 4. listopadu 2013

Oslavy svatého Martina vypuknou jako každý rok 11. listopadu a málokdo si je umí představit bez husy a vína. Připravte si tradiční hostinu spojenou s ochutnávkou toho nejlepšího, co nabízejí čeští vinaři!

Potřebujete:

husu 4–5kg

sůl

drcený kmín

Postup:

  1. Husu omyjte a opalte, vnitřnosti vyjměte. Zvenku i zevnitř ji potřete solí smíchanou s kmínem. Vložte do pekáče, podlijte vodou a pečte hřbetem nahoru přikrytou 90–120 minut při 150 °C. Pak husu obraťte a pečte další hodinu nepřikrytou při 180 °C dozlatova.

  2. Občas husu podlévejte a propichujte, aby odtékalo sádlo, případně sádlo odebírejte. Podávejte s knedlíkem a se zelím.