Svatomartinské menu: Kachní paštika foie gras

Vaření a recepty 5. listopadu 2013

Bojovníci za práva zvířat tento pokrm v lásce zrovna dvakrát nemají, ale pakliže si chcete vychutnat jatýrka v té nejchutnější podobě, je to recept právě pro vás.

Potřebujete:

400 g tučných kachních jater

5 dl mléka

1 dl koňaku nebo rumu

1 dl světlého portského vína

1 lžičku soli

špetku cukru

špetku mletého pepře

špetku mletého chilli

100 g hořké čokolády

nasekané pistácie

Postup:

  1. Játra opatrně rozeberte, zbavte je žlučovodů a žilek a namočte přes noc do mléka. Opláchněte je, osušte, osolte, lehce oslaďte, opepřete, ochuťte chilli, zalijte koňakem nebo rumem a portským vínem a nechte odležet 24 hodin v chladu. Pak játra lehce promíchejte, přeložte je na alobal, rukama je vytvarujte do válečku a velmi pevně je zabalte do alobalu a ten na obou koncích dobře utáhněte.

  2. Váleček vložte do hrnce s vroucí vodou a po dvou minutách hrnec odstavte z ohně. Játra nechte ještě 3 minuty v horké vodě a pak je vložte na 30 minut do ledové vody a nechte zchladnout. Na závěr uložte váleček do chladničky a paštiku nechte dobře uležet.

  3. Před podáváním paštiku rozbalte a nakrájejte ostrým nožem na špalíčky. Špalíčky položte na pergamenový papír nebo alobal a přelijte rozehřátou hořkou čokoládou. Přeložte je na talíře, posypejte nasekanými pistáciemi a podávejte jako delikatesu s toasty, které můžete doplnit marmeládou.