Svatomartinské menu: Uzená polévka s vaječným svítkem

Vaření a recepty 7. listopadu 2013

Uzená polévka vás nejen krásně zahřeje, ale i zasytí. Spolu se svítkem vám bude klidně stačit jako hlavní jídlo.

Potřebujete:

250 syrového uzeného libového masa

150 g kořenové zeleniny

1 cibuli

1 bramboru

1 bobkový list

2 zrnka nového koření

5 zrnek celého pepře

cibulovou nať nebo pažitku

1 lžíci majoránky

sůl

Svítek:

2 vejce

40 g polohrubé mouky

2 lžíce hrášku

sůl

pepř

máslo a mouku na pekáček

Postup:

  1. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh, vmíchejte do něj žloutky, mouku a hrášek. Těstem naplňte vymazanou a vysypanou zapékací misku, vložte ji do předehřáté trouby a zvolna pečte asi 20 minut. Pak koláč vyklopte a nakrájejte na kostky.

  2. Uzené maso zalijte vodou, uveďte do varu a pak vodu slijte. Maso zalijte novou vodou, přidejte cibuli, koření a zvolna vařte asi půl hodiny. Pak přidejte zeleninu a vařte, dokud zelenina nezměkne.

  3. Vývar přeceďte, vložte do něj nakrájenou zeleninu i maso a podle potřeby doplňte vodou. Přisypejte majoránku a nakrájenou cibulovou nať, podle chuti osolte a opepřete a nechte krátce přejít varem. Podávejte s kostkami svítku.