Polský týden: Kapr v perníkové omáčce

Vaření a recepty 11. listopadu 2013

Pokud se rozhodnete ochutnat tradiční polskou kuchyni, je třeba, abyste na chvíli přestali počítat kalorie. Polské pokrmy jsou totiž dost vydatné a obsahují hodně masa. Určitě byste si je však neměli nechat ujít, jsou totiž úžasné!

Potřebujete:

1 kg kapra

1 malý celer

1 mrkev

1 petržel

1 pórek

1 cibuli

1 bobkový list

5 kuliček pepře

3 kuličky nového koření

3 hřebíčky

1 lžičku soli

60–70 g suchého perníku

50 g rozinek

1 lžíci másla

půl lžičky skořice

šťávu z poloviny citronu

Postup:

  1. Vykuchaného kapra nakrájejte na podkovy. Hlavu, ploutve a ocas dejte do hrnce, přidejte očištěnou zeleninu, bobkový list, pepř, nové koření, hřebíčky a sůl. Pak přilijte 0,5 litru vody a 30 minut vařte.

  2. Rozinky namočte zvlášť. Do druhého hrnce položte porce kapra a zalijte scezeným vývarem. Vařte doměkka přibližně 30 minut, poté rybu vyjměte a odložte do přikryté nádoby, aby nevystydla.

  3. Do vývaru dejte rozdrobený perník, přidejte med a skořici. Vařte 15 minut na velkém ohni, poté přepasírujte přes sítko a přidejte rozinky. Omáčku dochuťte citronem, solí a pepřem a přelijte jí kapra.