Polský týden: Plněné zelné listy s pohankou

Vaření a recepty 14. listopadu 2013

Plněné zelné listy si většinou spojíme spíš s masovou náplní. V polském stylu ale maso vytlačila pohanka, a vznikl tak velmi zajímavý pokrm s lehce oříškovou chutí. Připravte si ho doma i vy!

Potřebujete:

1 hlávku zelí

půl sklenice mléka

300 g pohanky

1 velkou cibuli

půl celeru

50 g sušených hřibů

1 l zeleninového vývaru

1 vejce

4 lžíce oleje

sůl a pepř

Postup:

  1. Ze zelí odstraňte dlouhým špičatým nožem košťál a spařte ho v osolené vodě s mlékem. Listy rozeberte. U každého listu vodorovným pohybem ostrého nože přeřízněte střední silnou žilku.

  2. Pohanku uvařte do poloměkka. Cibuli nakrájejte nadrobno, osmažte ji na oleji, až lehce zezlátne, a pak odstavte. Celer očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Předem namočené hřiby uvařte doměkka ve vodě, v níž se namáčely, nechte odkapat a nakrájejte nadrobno. Všechno dohromady smíchejte a dochuťte. Přidejte syrové vejce a ručně zpracujte.

  3. Zeleninovou náplň položte na listy a ty dobře zaviňte. Zapékací misku vyložte zbývajícími listy a odřezky. Na ně položte plněné listy, zalijte je zeleninovým vývarem a odkryté vložte na 30 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Podávejte s bramborami nebo pečivem.