Medový týden: Řezy ze svíčkové s brusinkami

Vaření a recepty 18. listopadu 2013

Med je přírodní bohatství, které nám pomáhá udržovat tělo v kondici bez ohledu na roční období. A ten náš, český, je proslavený i za hranicemi. Uvařte si z něj pár chutných jídel!

Potřebujete:

800 g svíčkové

2 dl červeného vína výraznější chuti

4 plátky anglické slaniny

4 lžičky brusinkového kompotu

2 lžičky čerstvě drceného pepře

1 lžičku čerstvě drceného koriandru

1 lžičku medu

pár kapek tabasca

1 menší cuketu

2 lžíce olivového oleje

sůl

Postup:

  1. Omyté a osušené maso zbavené blan nakrájejte na čtyři silnější steaky. Po obvodu steaky obalte plátky slaniny a ovažte provázkem. Opepřete je, posypejte koriandrem, koření k masu důkladně přimáčkněte a nechte 2 hodiny odležet.

  2. Steaky zprudka opečte z obou stran na pánvi, přendejte je do pekáčku a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C minimálně 10 minut, podle toho, jak chcete mít maso propečené. Upečené maso vyndejte, překryjte alobalem a nechte ho na prkénku 10 minut dojít.

  3. Víno svařte na třetinu s medem a pár kapkami tabasca. Přidejte brusinkový kompot a odstavte. Nakonec vlijte výpek z masa a promíchejte. Maso rozdělte na talíře a doplňte špalíčky osolené cukety, zprudka orestované na rozpáleném olivovém oleji.