Vánoční světové dobroty: dánský rýžový nákyp se švestkami

Vaření a recepty 10. prosince 2013

I když jsme u nás zvyklí ládovat se celý vánoční čas poctivě cukrovím a vánočkou, na rozdíl od Dánů si sladké nedopřáváme jako hlavní chod. To v Dánsku si dají tento nákyp a pak už jen "mlaskají" nad pepřenou treskou s ředkvičkami, šunkou s červeným zelím a domácím pivním a pšeničným chlebem.

Potřebujete:

300 g rýže

1 l mléka

špetku soli

100 g másla

100 g cukru

3 vejce

citronovou kůru

1 vanilkový cukr

asi 500 g švestek

2 bílky

2 lžíce pískového cukru

Postup:

  1. Rýži uvařte v osoleném mléce a nechte vychladnout. Máslo utřete s cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Pak přidávejte žloutky, jeden po druhém, vychladlou rýži a nakonec tuhý sníh z bílků.

  2. Ohnivzdorné misky vymastěte máslem a do nich navrstvěte polovinu rýžové hmoty. Na rýžovou hmotu rozložte omyté, vypeckované půlky švestek a zakryjte rýží. V předehřáté troubě nákyp upečte dorůžova. Asi 5 minut před koncem pečení navrstvěte na povrch sněhovou čepici z ušlehaných bílků a cukru. Pak nákyp dopečte a nakonec pocukrujte.