Týden teplých omáček: Telecí závitky s chřestem a sýrovou omáčkou

Vaření a recepty 6. ledna 2014

Také vám babička říkala, že polévka je grunt? A co je tedy potom omáčka, která dokáže celý pokrm dovést k absolutní dokonalosti?

Potřebujete:

8 tenkých plátků z telecí kýty

1 plechovku nakládaného chřestu

několik lahůdkových cibulek s natí

1 lžičku hrubé mouky

vodu nebo vývar na podlití

olej

hrubě mletý pepř

sůl

Omáčka:

3 dl smetany

50 g nivy

1 lžíci másla

1 malou cibuli

2 lžičky hladké mouky

Postup:

  1. Telecí plátky jemně naklepejte na prkénku pomoučeném hrubou moukou. Osolte je, opepřete, do každého zaviňte několik kousků chřestu a lahůdkové cibulky, maso stočte a závitky sepněte párátky. Vložte je do pánve s rozehřátým olejem, ze všech stran opečte a podlijte vodou nebo vývarem. Pánev přiklopte pokličkou a závitky ještě krátce poduste.

  2. Hotové závitky uložte v teple a mezitím připravte omáčku. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte nadrobno nasekanou cibuli, zaprašte ji moukou a připravte světlou jíšku. Zřeďte ji smetanou, vmíchejte rozdrobenou nivu a krátce prohřejte. Závitky upravte na talíře, každou porci přelijte omáčkou a ihned podávejte.